CDU gehalveerd bij verkiezingen in Hamburg

HAMBURG - De christendemocratische CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij de deelstaatverkiezingen in Hamburg een zware nederlaag geleden. De CDU kreeg zondag 20,5 procent van de stemmen. In 2008 haalde de CDU nog een score van 42,6 procent.

ANP/DPA/Reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Dat bleek zondag uit een peiling van de omroepen ARD en ZDF. De oppositionele sociaaldemocratische SPD werd de grote winnaar van de stembusgang. De SPD kreeg 49,5 procent van de stemmen tegen 34,1 in 2008. Volgens de prognoses krijgen de sociaaldemocraten 63 zetels in het 121 zetels tellende parlement van de deelstaat, een absolute meerderheid. De CDU zou op 27 zetels uitkomen.

De Groenen haalden een bescheiden winst. Ze gaan volgens de peiling van 11 naar 11,5 procent. Die Linke komt uit op 7 procent en de liberale FDP op 6,5 procent.

Vertrouwen
Olaf Scholz, de SPD-kandidaat voor het burgemeesterschap in Hamburg, zei dat hij het vertrouwen van de kiezers niet zal beschamen. Hij beloofde een pragmatisch beleid dat goed voor Hamburg zal zijn. Zijn tegenstrever in Hamburg van de CDU, Christoph Ahlhaus, repte van een zeer pijnlijke nederlaag. 'Het is voor ons een uur van hulpeloosheid.'

De uitslag in Hamburg is voor de SPD een opsteker in de aanloop naar verkiezingen in zes andere deelstaten dit jaar verkiezingen. Er volgen nog verkiezingen in Saksen-Anhalt, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts (maart), Bremen (mei), Mecklenburg-Voor-Pommeren en Berlijn (september).

Meer over