CDU boekt weer zege ten koste van socialisten en de Groenen

Kurt Biedenkopf kan zijn alleenheerschappij in de Oost-Duitse deelstaat Saksen voortzetten. Een absolute meerderheid van de Saksen, volgens de prognoses 56,6 procent, stemde zondag opnieuw op de CDU-kandidaat....

'König Kurt', een 69-jarige economieprofessor uit West-Duitsland, regeert vanaf 1990 in Dresden. Biedenkopf is geliefd bij de bevolking, die het aan hem toeschrijft dat het Saksen economisch beter gaat dan de andere voormalige DDR-deelstaten.

Daar kwam dit keer bij, dat de SPD door de politiek van de rood-groene regering in Berlijn zeer impopulair is. De sociaal-democraten zakten naar het diepterecord van 10,8 procent van de stemmen. Het is de zoveelste electorale klap die bondskanselier Schröder te verduren krijgt.

De plaatselijke SPD-kandidaat Kunckel kondigde aan terug te zullen treden. Net als in het naburige Thüringen vorige week haalde de ex-communistische PDS een duidelijke tweede plaats, met 22,1 procent van de stemmen.

Behalve voor de SPD verliepen de verkiezingen in Saksen ook rampzalig voor de Groenen. De partij werd bijna gehalveerd tot 2,7 procent en kwam niet in het deelstaatparlement. Dat gebeurde deze herfst al in een reeks andere deelstaten.

Dat heeft het debat over het leiderschap van de partij doen oplaaien. Het partijvoorzitterschap wordt bekleed door twee vrouwen, die door de 'realo'-vleugel verantwoordelijk worden gehouden voor de slechte indruk die de Groenen op de kiezer maken. Volgens Der Spiegel zoekt de populaire minister Fischer van Buitenlandse Zaken achter de schermen steun om voorzitter van de partij te worden. De onthulling heeft bij veel Groene leiders tot verontwaardigde reacties geleid.

Meer over