CDA zet ferme vernieuwing in gang met kandidatenlijst

Het CDA heeft maandag een belangrijke stap gezet op weg naar een drastische vernieuwing van de Tweede-Kamerfractie. De partij maakte gisteravond een lijst bekend van beschikbare kandidaten, onder wie jongeren en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De groslijst met 367 CDA'ers die op de kandidatenlijst willen staan, vermeldt opmerkelijke namen. Bijvoorbeeld: de voormalig VN-diplomaat T. Bovens, de twee CNV'ers G. Verburgh en C. van de Knaap, kantonrechter R. Croll, J. Groen van de Amsterdamse Stichting De Regenboog (verslavingszorg), voorzitter D. Scheringa van de voetbalclub AZ, supermarkteigenaar G. Kerssies uit Zwolle, P. Noordhoek (voorheen VNO/NCW), de boerin J. Schreijer-Pierik en de journaliste H. Crul-Van Brussel van De Gelderlander.

Onverkiesbaar is de muzikante B. Bertsch-Steunenberg, beter bekend als Berdien Steinberg. J. de Milliano van Artsen zonder Grenzen heeft zich teruggetrokken.

Verder staan op de lijst de partijcriticasters A. Koppejan, L. Bolsius, CDA-fractievoorzitter M. van Rij uit de gemeenteraad van Wassenaar en F. de Jonge uit Almere.

Diverse wethouders verruilen mogelijk de raad voor de Tweede Kamer: J. Luijten (Den Haag) J. Wienen (Ridderkerk) T. Rietkerk uit Kampen en D. Louter uit Alblasserdam. Van het Wetenschappelijk Instituut kandideert zich wederom P. Balkenende, en van het ministerie van Justitie A. Klink.

Een viertal ex-parlementariërs die in 1994 door de verpletterende verkiezingsnederlaag uit de boot vielen, doet nu opnieuw een poging. Het zijn H. Koetje, K. Eissies Timmerman, D. Ramlal en M. van der Ploeg-Posthumus.

Een zevental zittende kamerleden heeft te kennen gegeven zich niet te kandideren. Dat zijn Wolters, Beinema, Doelman-Pel, Soutendijk, Van der Heijden, Koekkoek en Mulder-Van Dam. Het partijbestuur streeft ernaar de helft van de zittende fractie te vernieuwen. Partijvoorzitter Helgers moet nog negen zittende parlementariërs onverkiesbaar zien te krijgen, wil hij zijn doelstelling bereiken.

In februari 1998 wordt de lijst op een partijcongres definitief vastgesteld.

Meer over