CDA wil schenkrecht van ouders aan hun kinderen versoepelen

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Ouders en grootouders moeten hun kinderen langer en gemakkelijker geld kunnen schenken om hun hypotheek af te lossen. Daardoor kan de hypotheekschuld in Nederland worden verminderd. Dat plan van het CDA kan op brede steun rekenen in de Tweede Kamer.

Nu al mogen ouders hun kinderen eenmalig 50 duizend euro schenken voor het kopen of verbouwen van een huis of het aflossen van een hypotheek. Maar CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat het bedrag over meerdere jaren uitgesmeerd moet kunnen worden. Zo krijgen de kinderen geen boete van hun hypotheekbank omdat ze een te hoog bedrag in één keer aflossen.

Daarnaast wil Omtzigt dat kinderen boven de 35 jaar recht houden op de gift. Hij stelt een grens van 45 jaar voor, 'zodat ouders hun gescheiden kind bijvoorbeeld weer op weg kunnen helpen'. Ook wil hij het schenkrecht uitbreiden zodat grootouders belastingvrij kunnen doneren voor het aflossen van de hypotheek.

Het CDA zou een stap verder mogen zetten door dit schenkrecht niet te beperkten tot naaste familie, vindt notaris Aniel Autar, voorzitter van de Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat. 'Er zijn genoeg alleenstaanden die hun neefje of een andere erfgenaam willen helpen bij het aflossen van hun hypotheek.'

Als ouders geen geldpakhuis hebben maar zelf wel een mooie woning met een lage hypotheek, kunnen zij hun kinderen helpen door garant te staan. Een privilege dat zich overigens niet beperkt tot ouders alleen. Iedereen kan het doen.

Zo'n garantstelling kan een uitkomst zijn voor kooplustige kinderen die door de bank niet kredietwaardig worden bevonden. Bijvoorbeeld omdat zij geen vast contract en vaste inkomsten hebben. Dankzij een garantstelling kunnen zij wel een hypotheek krijgen, een groter bedrag lenen en soms ook een lagere rente betalen.

Maar let er wel op dat dit geen formaliteit is. Mocht het kind in financiële problemen komen, dan zal de ouder een extra hypotheek op de eigen woning moeten nemen of de woning in het ergste geval zelfs moeten verkopen.

Om de garantstelling niet eeuwigdurend te maken, kan de notaris bijvoorbeeld een termijn opnemen in het contract, of laten vastleggen dat de overeenkomst vervalt zodra het salaris van het kind boven een bepaald bedrag uitkomt.

Garant staan

Ouders kunnen ook zelf voor bank spelen, door hun kinderen een lening te verstrekken. Een renteloze lening is onbelast zolang het bedrag maar niet hoger is dan 85 duizend euro. De belastingdienst gaat er vanuit dat zo'n geleend vermogen een rendement heeft van 6 procent. Als het geleende vermogen bij dat rendement meer oplevert dan de maximale gift van 5.030 euro, moet er een deel gestort worden in de schatkist.

Voor ouders die een hoger bedrag aan hun kind willen lenen of iets meer rendement uit hun vermogen willen halen, is een rentedragende lening een optie. In dat geval leent het kind en betaalt het een maandelijkse of jaarlijkse rente aan de ouders. Het kind kan dan ook rente aftrekken en betaalt netto dus een lager bedrag dan de ouders ontvangen. Als de ouders naast de lening ook nog jaarlijks een belastingvrije gift doen, is er slim gebruik gemaakt van de hypotheekrenteaftrek en betaalt het kind netto niets.

Ouders en kinderen kunnen zo'n 'rondje' zelf regelen, maar er zijn ook notarissen en hypotheekaanbieders die alles regelen en administreren.

Lenen

Onder het motto 'liever uit een warme hand dan uit een koude hand', kunnen ouders met grote spaarpotten hun kinderen al voor hun overlijden een aardig duwtje in de rug geven.

Wie op tijd begint, kan zo veel vermogens- en erfbelasting uitsparen. Jaarlijks mogen ouders hun kinderen namelijk 5.030 euro belastingvrij schenken (tarief 2012); voor grootouders ligt dat bedrag op 2.012 euro. Eenmalig kunnen ouders daarnaast nog een belastingvrije gift doen van ruim 24 duizend euro.

De fiscus stelt daarbovenop nog eens een gift van 26 duizend euro vrij van belastingen zolang dat geld door het kind wordt gebruikt voor de aankoop of de verbouwing van een huis, het aflossen van een hypotheek of het betalen van een studie. Hiervoor moet wel een notariële akte worden opgesteld.

Meer geven mag natuurlijk ook, maar dan verdwijnt er wel een deel in de schatkist. Tot een bedrag van 115 duizend euro wordt er 10 procent belasting geheven. Voor alles wat boven die grens uitkomt geldt een tarief van 20 procent.

Schenken

undefined

Meer over