CDA: steun tweederde van de Kamer noodzakelijk

Het kabinet moet afzien van een nieuwe missie naar Afghanistan als minder dan tweederde deel van de Tweede Kamer het uitzenden van militairen steunt....

Het parlement is zeer verdeeld over de missie. Regeringspartij D66 en de oppositiepartijen SP en GroenLinks zijn in ieder geval tegen.

Ook binnen de CDA-fractie leven twijfels, gaf CDA-Tweede Kamerlid Ormel donderdag aan. Volgens hem is er nog onvoldoende informatie beschikbaar over onder meer de noodzaak van de missie en de precieze taken ter plekke. Het CDA wil een ‘opbouwmissie en geen oorlogsmissie’, aldus Ormel.

Omdat de christendemocraten een groot draagvlak eisen, is de steun van grootste oppositiepartij PvdA noodzakelijk. Die kans is niet groot, maakte PvdA-leider Bos eerder duidelijk. De PvdA vreest een vermenging tussen de ISAF-missie en de strijd tegen het terrorisme (Enduring Freedom).

Alleen de VVD lijkt het meest voorstander van de missie. ChristenUnie, SGP en de Groep Wilders hebben ‘een positieve grondhouding’.

‘De lafheid ten top.’ Zo oordeelt GroenLinks over het kabinetsbesluit om geen besluit te nemen over de missie naar Afghanistan, maar een voornemen uit te spreken. ‘De regering regeert gewoon niet. Ze durven het niet aan. Zo'n gevaarlijke missie en dan durft het kabinet er niet voluit voor te gaan’, aldus GroenLinks-Kamerlid Karimi donderdag. GroenLinks is overigens tegenstander van de missie.

Volgens de PvdA heeft het kabinet ‘een totaal onvermogen om te regeren’ laten zien met de keuze om donderdag geen besluit te nemen over Afghanistan, maar een voornemen voor te leggen aan de Kamer. Dat zei PvdA-Kamerlid Koenders donderdag. Hij noemt het plan van het kabinet ‘onverantwoord tegenover de Nederlandse militairen en onverantwoord tegenover de internationale bondgenoten’.

Zoiets als ‘een voornemen tot een besluit kennen we niet’, aldus Koenders. ‘De Kamer kan ook niet debatteren over een besluit dat niet bestaat.’ Hij belooft dat zijn fractie uiteindelijk een ‘eigenstandig besluit’ zal nemen, maar dat hij door de brief van het kabinet niet minder kritisch is geworden dan hij al was.

De SP wil de Tweede Kamer terugroepen van reces om te debatteren over het kabinetsvoornemen. SP-Kamerlid Van Bommel gaat dat vrijdag voorstellen in een ingelaste procedurevergadering.

Het voorstel van Van Bommel maakt overigens weinig kans want mede-oppositiepartijen in de Kamer als de PvdA en GroenLinks voelen er weinig voor.

Meer over