CDA-raadsleden zien liever De Jager dan Verhagen als politiek leider

DEN HAAG Het overgrote deel van de CDA-raadsleden vindt huidig minister van Financiën De Jager het geschiktst als toekomstig politiek leider. Zes op de tien raadsleden zien niets in huidig vicepremier Verhagen als voorman.

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Ron Meerhof
Jan Kees de Jager. Beeld anp
Jan Kees de Jager.Beeld anp

Dat blijkt uit een peiling van het EO-radioprogramma Dit is de Dag waaraan 383 CDA-raadsleden meededen. De Jager wordt door bijna 40 procent van de ondervraagden 'wel geschikt' geacht om de partij te leiden. Ruim 54 procent vindt hem zelfs 'zeer geschikt'. Hij wekt bovendien weinig weerstand; slechts 2 procent acht hem 'zeer ongeschikt'.

Omstreden
Verhagen is omstreden. Eenderde van de ondervraagden ziet geen leider in hem, een even grote groep wel. Echt enthousiast over hem is slechts 10 procent van de ondervraagden , terwijl bijna een kwart hem 'zeker niet geschikt' noemt. Hij moet verder oud-minister Camiel Eurlings en huidig staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker in populariteit ver voor laten gaan.

Politicoloog Marcel Boogers van de Universiteit Tilburg noemt de peiling 'een duidelijk signaal over de stemming onder de christen-democraten'. Weliswaar stemde op het congres van 2 oktober 2010 tweederde van de toen aanwezige leden vóór het akkoord van Verhagen over politieke samenwerking met de PVV en deelname aan de minderheidscoalitie, maar dat betekende nog niet dat de voorstemmers daarover ook enthousiast waren.

Vertrouwen
'Het mag al helemaal niet worden uitgelegd als steun voor Verhagen', zegt Boogers. 'Veel voorstemmers vonden het alternatief nog onaantrekkelijker, maar blij waren ze er niet mee. Inmiddels heeft het CDA wéér verkiezingen verloren. Dat helpt het vertrouwen in Verhagen en zijn koers natuurlijk niet.'

Ook over de koers geeft de peiling een signaal af. Verhagen wordt vaak vereenzelvigd met een rechtsere, conservatieve lijn die minder nadruk legt op het christelijke aspect. Slechts 6 procent van de ondervraagden is daar enthousiast over.

Middenpartij
Veel meer ondervraagden zeggen het CDA bij uitstek als een christelijk-sociale (52,49 procent) of een middenpartij (46,72 procent) te beschouwen.

Dat beeld komt terug in de strijd om het partijvoorzitterschap. De Utrechtse predikante Ruth Peetoom, wier achterban vooral zit in de christelijk-sociale hoek, wordt gesteund door bijna de helft van de ondervraagde raadsleden. Haar belangrijkste rivaal Sjaak van der Tak, die wordt ingedeeld bij het kamp dat veel positiever staat tegenover Verhagen, blijft steken op 28 procent.

Meer over