CDA houdt gesprek met Wilders niet langer af

Informateur Lubbers heeft het CDA overgehaald om informele gesprekken te voeren met de PVV en de VVD...

den haag VVD, PVV en CDA gaan in gesprek over de vorming van een rechts kabinet. De CDA-fractie heeft haar voorzitter Maxime Verhagen daarvoor zaterdag unaniem groen licht gegeven. Het eerste gesprek vindt waarschijnlijk vandaag plaats.

Het CDA zet zijn reserves opzij om met Geert Wilders te praten, zo bleek zaterdag na een tweeënhalf uur durend fractieoverleg. Een maand geleden weigerde Verhagen nog iedere toenadering. De fractieleider onderstreepte op geen enkele wijze af te wijken van de eisen die hij eerder stelde.

‘We hebben met z’n allen besloten in te gaan op het verzoek van informateur Lubbers. Maar we wijken niet van onze principiële opvattingen. De vrijheid van godsdienst is er voor iedereen. Aan de beginselen van de rechtsstaat wordt niet getornd.’ Zo zal het CDA nooit akkoord gaan met een belasting op hoofddoekjes en met de wens van de PVV om de ontwikkelingshulp te schrappen. Verhagen zal het informele gesprek niettemin ingaan zonder voorwaarden vooraf.

Omdat het CDA vanwege de gevoeligheden in de achterban (nog) niet formeel met Geert Wilders wil onderhandelen, stelde informateur Lubbers vrijdag een informele gesprekkenronde voor – tussen de drie onderling, zonder informateur erbij. Volgens Lubbers, al de vierde informateur op rij, zijn andere meerderheidskabinetten ‘niet werkelijk bespreekbaar’, zolang politieke samenwerking op rechts niet is onderzocht.

Verhagen benadrukte zaterdag dat hij niet louter met de PVV gaat praten om die regeringsoptie weg te strepen. ‘Wat we nu gaan doen, is geen onderhandelen, maar het is ook niet vrijblijvend. Het kan twee kanten op.’ Ook gedoogsteun van het CDA aan een eventueel VVD-PVV-kabinet sluit Verhagen niet uit.

Wilders is blij dat het CDA zijn schroom opzij zet. ‘Ik hoop dat we snel aan tafel kunnen’, reageert hij. Ook VVD-leider Mark Rutte is ‘verheugd’. De CDA-fractievoorzitter besprak de situatie vrijdagavond al met Rutte. Ze dineerden samen in restaurant Saur aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Verhagen denkt niet dat de beslissing met de PVV in gesprek te gaan, tot ophef leidt onder CDA-leden. ‘Onze principes staan niet ter discussie. Ik ben overtuigd van het begrip van de achterban. In de huidige economisch moeilijke situatie mogen we niet weglopen, maar moeten we onze verantwoordelijkheid nemen’, verklaarde de interim-fractieleider. Dat het oud-premier Lubbers (ook CDA) is die het vraagt, scheelt veel. ‘Een informateur met de statuur van Lubbers heeft ons helder gemaakt dat we met de PVV moeten praten’, zei Verhagen. Om goedkeuring van de leden te krijgen, organiseert het CDA sowieso een congres – welk kabinet er ook aantreedt.

De CDA-Kamerleden wilden na afloop van de vergadering weinig kwijt. Sybrand van Haersma Buma: ‘We hebben ruim de tijd genomen, een goede vergadering.’ Ook volgens Kathleen Ferrier was het ‘een goed gesprek’. ‘We zijn een democratie, we gaan dit grondig en terdege onderzoeken. Stap voor stap.’ CDA-Kamerlid Elly Blanksma denkt dat veel afhangt van hoe de PVV zich in de informele gesprekken gedraagt.

Lubbers wil op zeer korte termijn uitsluitsel, zodat hij de koningin kan inlichten of er echte onderhandelingen komen over een rechts kabinet.

Meer over