CDA'er Ad Koppejan keert niet terug in Tweede Kamer

Het CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan staat niet meer op de kandidatenlijst van zijn partij bij de komende verkiezingen. Hij had zelf aangegeven dat hij wel beschikbaar was. Het CDA heeft vandaag de concept-kandidatenlijst bekendgemaakt.

Redactie
Ad Koppejan Beeld anp
Ad KoppejanBeeld anp

De Zeeuw werd publiekelijk bekend vanwege zijn kritische houding tegenover de gedoogconstructie met de PVV. Hij verzette zich samen met partijgenote Kathleen Ferrier tegen de samenwerking met de partij van Geert Wilders. Ferrier maakte zelf al eerder bekend dat ze niet meer door wilde als parlementariër.

Maar volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft zijn afwezigheid op de lijst niets te pakken met Koppejans kritische houding. Hij heeft wel een plek op de lijst aangeboden gekregen, maar vond die te laag. Hij twitterde vanmorgen: 'Ik heb mij teruggetrokken voor de 2e Kamer. Er zat geen goede plek op de lijst voor mij in. Jammer, ik blijf strijdbaar!'

Ook 'oude gezichten' als Ger Koopmans, Henk Jan Ormel, Pieter Omtzigt, Coskun Cörüz zullen vertrekken. Van de huidige Kamerfractie van 21 mensen, keren er slechts negen terug op de lijst. Gisteren werd al bekend dat Mona Keijzer op plek 2 staat, achter Sybrand van Haersma Buma en op 3 Sander de Rouwe.

Het CDA wil veel nieuwe mensen in de Tweede Kamer. De eerste nieuwkomer op de lijst, op zes, is Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs. De volgende nieuweling staat op 11: Peter Oskam, vicepresident van de rechtbank Amsterdam. De lijst wordt afgesloten door vier jonge CDA-wethouders.

Ruim 190 mensen hadden zich aangemeld voor de lijst, daaruit heeft de selectiecommissie meer dan 50 kandidaten voorgedragen. Het partijcongres van het CDA zal op 30 juni de definitieve lijst vaststellen.

undefined

Meer over