CDA eist aanpak illegale arbeiders in tuinbouw

Het CDA eist dat de Arbeidsinspectie meteen donderdag ingrijpt bij het bedrijf Dutch Fresh Foodservice dat volgens tuinders op grote schaal Poolse arbeidskrachten illegaal aan het werk heeft....

In een toelichting in het Radio 1-Journaal zei Verburg vervolgens 'zeer geschrokken' te zijn van de fraude in vooral Noord-Brabant en Limburg met zeker 2500 Poolse arbeiders die illegaal in Nederland verblijven. Ze heeft staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) om opheldering gevraagd.

De Polen zouden vooral ingezet worden in sectoren waar onder meer met coniferen, aardbeien of asperges wordt gewerkt. Het frauderende bedrijf zou deze producten al opkopen op het moment dat ze nog in de grond zitten, waarna ze doorverkocht worden aan een Pools bedrijf. Dat laat ze uit de grond halen door Poolse werknemers die zonder papieren in Nederland aan de slag gaan, waardoor er hier geen sociale premies of loonbelasting worden afgedragen.

Verburg zegt niet te begrijpen waarom de Arbeidsinspectie niet eerder heeft ingegrepen. Volgens haar heeft die dienst juist extra geld gekregen voor een betere opsporing van fraude.

Een woordvoerder van LTO Nederland noemt de omvang van de fraude 'verrassend'. De manier van belastingontduiking is echter allerminst nieuw. 'Dit soort constructies zijn al jaren bekend.' Volgens de land- en tuinbouworganisatie bestaat er geen juridische duidelijkheid. 'De ene keer rolt er een veroordeling uit. De andere keer niet, als bedrijven bijvoorbeeld met Polen werken die ook een Duits paspoort hebben.'

Meer over