Update

CDA breekt gesprekken met kabinet af

Het CDA stapt uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting voor 2014. Dat maakte fractieleider Sybrand Buma vandaag bekend. Volgens hem is er te weinig veranderd aan de plannen voor lastenverzwaringen die het kabinet wil doorvoeren. Mocht besloten worden die af te zwakken, dan staat de deur volgens Buma morgen weer open.

Pieter SabelJeroen Visser en Joost de Vries

Op basis van het nieuwe voorstel, dat vanmiddag aan de oppositie werd voorgelegd, gaat Buma niet onderhandelen, zei hij. 'Ik wil een betere richting voor de economie. Wij hebben daar ook een alternatief voor gepresenteerd. Maar het kabinet wilde in het voorstel naar 2,6 miljard lastenverzwaringen in plaats van 2,7 miljard. Dat is doormodderen.' In de kern verandert er volgens Buma niets, het nieuwe stuk is 'een mengelmoes' van allerlei voorstellen. 'Het is pappen en nathouden.'

Buma benadrukte dat de fractie dit besluit heeft genomen. De deur staat wel open, volgens de CDA-fractieleider, maar alleen als het kabinet wil nadenken over minder lastenverzwaringen. 'Ons doel is banen', zei Buma. 'Als het kabinet dat niet wil, dan doen wij niet mee. Het kabinet kan niet serieus de indruk hebben dat het CDA hierin meegaat. Men kent mijn inzet, en het kabinet wist dat het voor ons op deze manier moeilijk zou worden.'

Fracties in beraad
Met het CDA zouden VVD en PvdA aan een meerderheid in de Eerste Kamer geholpen zijn. Nu is het aangewezen op een combinatie van andere oppositiepartijen. Vooralsnog hebben de ChristenUnie, D66, de SGP en GroenLinks toegezegd op basis van het kabinetsvoorstel verder te kunnen onderhandelen. Volgens SGP-voorman Kees van der Staaij is er voldoende basis om verder te praten, aangezien het kabinet de SGP tegemoet wil komen met meer geld voor gezinnen en een lastenverlaging.

Het kabinet heeft volgens ChristenUnie-leider Arie Slob 'een heel klein beetje' begrepen wat zijn partij wil. Het verder praten wil echter niet zegen dat ze er ook samen uitkomen, zei Slob. Maar de ChristenUnie voelt zich wel verantwoordelijk. De partij geeft nog steeds prioriteit aan werkgelegenheid en de financiële positie van gezinnen.

Complex stuk
D66 laat weten nog geen beslissing te hebben genomen. De fractie neemt de komende uren de tijd om de plannen van het kabinet verder te bestuderen. 50Plus liet vanmiddag al weten dat het niet meer meedoet aan de gesprekken.

CDA-leider Sybrand Buma staat de pers te woord na een extra fractieoverleg. Beeld anp
CDA-leider Sybrand Buma staat de pers te woord na een extra fractieoverleg.Beeld anp
Meer over