nieuws

CDA blijft worstelen met de digitale tijden: congres valt in het water na aanhoudende storingen

Het CDA blijft worstelen met de digitalisering. Het partijcongres waar minister Wopke Hoekstra zaterdag op het schild zou worden gehesen als de nieuwe lijsttrekker, kampte met terugkerende storingen in het stemproces. Inmiddels is het congres afgelast. Het wordt op een andere dag voortgezet.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zaterdag tijdens het CDA-verkiezingscongres, gezien op een scherm.  Beeld ANP - Koen van Weel
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zaterdag tijdens het CDA-verkiezingscongres, gezien op een scherm.Beeld ANP - Koen van Weel

De CDA-leden hadden zaterdagochtend digitaal hun goedkeuring moeten geven aan het verkiezingsprogramma. en aan de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 17 maart. Ook kon er gestemd worden over amendementen van de afdelingen. Leden klaagden echter bij voortduring dat zij er niet doorheem kwamen. De partij slaagde er niet in de uitslag van de stemmingen accuraat vast te stellen.

Dat is niet voor het eerst. In de zomer zag de partij zich gedwongen de lijsttrekkersverkiezing over te doen, omdat niet kon worden gegarandeerd dat de verkiezing eerlijk was verlopen. Kwaadwillenden konden geautomatiseerd valse stemmen uitbrengen. Toen de verkiezing uiteindelijk wel leek gelukt (Hugo de Jonge won nipt van Pieter Omtzigt) kwamen er achteraf alsnog klachten van leden die aanwijzingen hadden dat hun stem op Omtzigt naar De Jonge was gegaan. Er moest een extern onderzoek aan te pas komen om ook Omtzigt ervan te overtuigen dat de uitslag in orde was.

Het congres, dat eigenlijk tot 12.30 uur zou duren, werd na diverse storingen in de loop van de zaterdagochtend geschorst terwijl het grootste deel van het programma nog moest plaatsvinden. Daarna kwam de mededeling dat het zaterdag ook niet meer verder zou gaan. Er wordt gezocht naar een nieuwe dag en naar betere techniek.

Niet voor het eerst blijken de beperkingen van de coronacrisis een forse praktische handicap voor politieke partijen die hun interne democratische processen toch moeten afwikkelen. De congressen die noodgedwongen digitaal worden gehouden, missen sowieso de dynamiek en het inhoudelijke debat dat in een gevulde zaal wel vaak op gang komt.

De aangepaste procedures en de digitale stemmingen waren in het voorjaar al de aanleiding voor de opstand in 50Plus die uiteindelijk leidde tot het vertrek van partijleider Henk Krol. In september moest Denk een deel van de algemene ledenvergadering over doen na kritiek van experts op de gehanteerde stemprocedure.

Meer over