CBS: tekort in 2003 3,2 procent

Het Nederlandse financieringstekort over 2003 bedraagt 3,2 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag zijn gepubliceerd....

In eerdere, vertrouwelijke berekeningen ging het CBS nog uit van een tekort van 3,4 procent over 2003. Dat cijfer is na een discussie met het ministerie van Financiën naar beneden bijgesteld.

Met een tekort van 3,2 procent zit Nederland wel nog steeds boven de Europese grens van 3 procent. Het kan daarom mogelijk een gele kaart uit Brussel tegemoet zien.

Minister Zalm van Financiën blijft er volgens ingewijden van uitgaan dat het hogere tekort in 2003 leidt tot een extra bezuiniging van zo'n 750 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop de extra bezuiniging van 2 miljard die al eerder was afgesproken.

Zalm zal woensdag schriftelijk de Tweede Kamer inlichten over de nieuwe tegenvaller. Die wordt vooral veroorzaakt doordat de gemeenten meer geld hebben uitgegeven voor grondaankopen dan het kabinet had voorzien.

Zalm zal woensdagmiddag ook mondeling uitleg geven in de Kamer. Hij wordt tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld door SP-Kamerlid Kant.

Meer over