Cavendish wint zijn tweede rit in de Giro

Maandag kwam Mark Cavendish nog zwaar ten val in de eindsprint. Donderdag herstelde hij de verhoudingen. Tot op het bot gemotiveerd spurtte de 26-jarige kopman van Team Sky naar zijn tweede etappezege in de Giro. Wel zei de Brit dat niet de val, maar de aanwezigheid van zijn zes weken oude dochter hem bovenal had geïnspireerd.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Terwijl talloze sprinters als Theo Bos, Tyler Farrar en Thor Hushovd in de lastige slotfase moesten lossen uit het peloton, wist Cavendish steeds zijn positie goed vast te houden. De coureur werd vervolgens in de slotkilometer uitstekend naar de finish gebracht door zijn ploeggenoten van Team Sky, waarna de sprinter het werk vakkundig afmaakte.

Zijn Australische concurrent Matthew Goss sloop nog in het wiel, maar kon Cavendish niet bedreigen. 'Ik zag zijn schaduw, maar hij kwam er niet langs', merkte de winnaar op.

In de gebruikelijke hectiek na afloop van een Giro-etappe wilde Canvendish alleen maar zijn dochter op de arm nemen. 'Het was de eerste keer dat mijn vriendin en baby samen naar een race kwamen kijken. Ik wilde voor hen winnen en ben blij dat dat gelukt is', reageerde de coureur.

Cavendish won zondag al de tweede rit, maar een dag later was hij betrokken bij een massale valpartij veroorzaakt door een onverhoedse manoeuvre in de Deense plaats Horsens. Hij liep daarbij enkele fikse kneuzingen op aan de linkerkant van zijn lichaam en moest ontstekingsremmers gebruiken. Ook de Amerikaan Taylor Phinney, toen nog leider in het klassement, kwam niet schadevrij uit de strijd.

Toch troefde hij wederom al zijn rivalen af en schreef hij zijn negende Giro-etappe ooit op zijn naam. 'Dankzij mijn teamgenoten hoefde ik tijdens de rit niets extra's te doen', zei hij. 'Daarom kon ik hier winnen.''

De Litouwer Ramunas Navardauskas behield de leiding in het algemeen klassement. De Nederlander Brian Bulgac was samen met drie collega's ongeveer 180 kilometer in de aanval, maar hij werd ruimschoots voor de finish bijgehaald door de achtervolgers.

undefined

Meer over