Nieuws

‘Catastrofale vloedgolf’ van afvalwater kan oogsten in Florida in gevaar brengen

In Florida wordt met man en macht gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen, waardoor vervuild en mogelijk giftig afvalwater in een golf van 6 meter hoog over het land kan spoelen. Terwijl bewoners van zeker 300 huizen zijn geëvacueerd, proberen hulpdiensten het reservoir zo snel mogelijk leeg te pompen.

Het reservoir met afvalwater nabij de voormalige Piney Point-mijn in Florida. Er wordt momenteel met man en macht gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen. Beeld AP
Het reservoir met afvalwater nabij de voormalige Piney Point-mijn in Florida. Er wordt momenteel met man en macht gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen.Beeld AP

Volgens gouverneur Ron DeSantis doen hulpdiensten er alles aan om een ‘catastrofale vloedgolf’ te voorkomen. Vrijdag werd een gat ontdekt in de damwand van een reservoir met 2 miljard liter afvalwater uit de voormalige Piney Point-mijn bij de naburige stad Tampa. Pogingen om het gat te dichten zijn mislukt.

Het brakke water uit de voormalige fosformijn zou hoge concentraties fosfor en stikstof bevatten en daarom milieuschade kunnen veroorzaken. De autoriteiten zeggen dat het water weliswaar zuur is, maar niet giftig. Maar volgens milieuorganisaties zijn landbouwgrond en oogsten zeker in gevaar. Ook wordt het drinkwater in de regio en de visstand bedreigd.

Hoewel op dit moment 80 duizend liter water per minuut uit het meer wordt gepompt, bestaat het risico op een dijkdoorbraak nog zeker tot dinsdag. DeSantis heeft de noodtoestand in zijn staat uitgeroepen en hoopt op hulp van de staat om met meer mankracht en materieel sneller water weg te kunnen pompen. Uit voorzorg zijn delen van de snelweg afgesloten, bewoners geëvacueerd en is de begane grond van een naburige gevangenis ontruimd.