Catalonië zet referendum over afscheiding door

Het Catalaanse regiobestuur gaat onverminderd door met het organiseren van het referendum over de afscheiding van Spanje dat in november moet worden gehouden.

MADRID - Dat heeft de voorzitter van het Catalaanse regiobestuur Artur Mas verzekerd ondaks het verzet van Madrid tegen die stap. Het Spaanse parlement verwierp gisteravond het gevraagde referendum met een overweldigende meerderheid van 86 procent van de stemmen.

In het geladen parlementsdebat, dat als een van de belangrijkste uit de geschiedenis van de Spaanse democratie werd bestempeld, bestreden zowel de conservatieve regering als de socialistische oppositie het 'recht op zelfbeschikking' en het oprichten van een eigen onafhankelijke Catalaanse staat. Premier Mariano Rajoy legde daarbij de nadruk op het ongrondwettelijke karakter van een referendum. 'Er bestaat geen democratie zonder wet' aldus de premier. Rajoy riep de Catalaanse nationalisten op tot onderhandelingen en geen eenzijdige stappen te ondernemen door het organiseren van een referendum.

Oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba wees erop dat het recht op zelfbeschikking uitsluitend wordt gebruikt om een eigen staat te stichten. Hij stelde voor de grondwet te herzien en Spanje om te vormen naar een federale staat. Beide politiek leiders brachten de eeuwenlange verbondenheid van Catalonië met de rest van Spanje in herinnering. 'Gezamenlijk winnen we beide, afzonderlijk verliezen we alles', aldus Rajoy.

Het debat over het referendum, dat was aangevraagd door het Catalaanse regioparlement, vond plaats in afwezigheid van de Catalaanse regiopresident Mas. In zijn plaats verdedigden een aantal vertegenwoordigers van de nationalistische partijen in het Catalaanse regioparlement het recht op het houden van een referendum. Daarbij liepen de emoties af en toe hoog op en werden de nationalisten als 'hispanofoob', 'anti-Europees'en 'anti-democratisch' bestempeld.

Met zijn afwezigheid bleef Mas de persoonlijke afgang bespaard die de Baskisch-nationalistische regiopresident Ibarretxe in 2005 ten deel viel toen hij zijn plannen voor een eigen Baskische staat in het Spaanse parlement kwam presenteren.

Het referendum zou op 9 november moeten plaats vinden. De Catalanen krijgen daarbij twee vragen voorgelegd: of zij een eigen staat willen en of deze staat onafhankelijk moet zijn.

Het is nog onduidelijk of het Catalaanse regiobestuur desnoods een illegaal referendum wil organiseren en hoe de centrale overheid in dat geval optreedt. Volgens de Spaanse grondwet heeft de regering de macht om het regiobestuur tijdelijk af te zetten, maar vooralsnog geldt dit als een uiterst machtsmiddel. De radicaalste voorstanders van de eigen staat willen desnoods een eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen.

Al enkele weken geleden verwierp het Spaanse constitutionele hof de eenzijdige verklaring van soevereiniteit die door het Catalaanse parlement was aangenomen.

undefined

Meer over