Catalaanse president tekent besluit voor referendum op 9 november

De Catalaanse president heeft vandaag het decreet getekend dat een referendum over onafhankelijkheid voor de Spaanse regio mogelijk moet maken.

Redactie
Catalaanse vlaggen bij een pro-onafhankelijkheidsbijeenkomst Beeld getty
Catalaanse vlaggen bij een pro-onafhankelijkheidsbijeenkomstBeeld getty

Een week geleden nam het Catalaanse regioparlement een wet aan die bedoeld is om op 9 november aanstaande een 'consulterende' volksraadpleging te houden over de afscheiding van een eigen staat. Catalanen van 16 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Veel Catalanen willen als zelfstandig land verder, los van de armere regio's van Spanje waar veel geld heen gaat.

In een korte rede bij de ondertekening zei Mas dat hij met de regering in Madrid wil onderhandelen over de omstandigheden waaronder de raadpleging van de Catalanen wordt gehouden. 'Catalonië wil spreken, het wil worden gehoord en het wil stemmen. Wij staan tot het laatste moment open om een akkoord te sluiten over de voorwaarden om de peiling mogelijk te maken, maar wij willen niet in de valkuil vallen van het nietsdoen, omdat zo'n raadpleging van het volk niet wettig zou zijn', zei Mas.

De Catalaanse regio-president Artur Mas had een week de tijd om zijn eerder aangekondigde besluit tot een dergelijk referendum officieel uit te roepen. De Spaanse regering heeft al laten weten dat zij de wet en het referendumbesluit zal aanvechten bij het Spaanse Constitutionele Hof. Maandag komt het Spaanse kabinet bij elkaar om te besluiten welke juridische stappen er precies zullen worden genomen.

Het Schotse referendumresultaat - een stem tegen onafhankelijkheid - betekent geen 'stap terug' voor het voornemen om door te gaan met de Catalaanse afscheidingsplannen, zo verklaarde regiopresident Mas vorige week. De Spaanse premier Mariano Rajoy toonde toen in een speciaal televisie-optreden zijn instemming met de Schotse uitslag. 'Schotland voorkomt de ernstige gevolgen van een afscheiding', aldus premier Rajoy.

Meer over