Catalaanse partij zegt steun aan Gonzalez op

De Catalaanse nationalistische partij Convergentie en Unie (CiU) heeft haar steun aan de socialistische minderheidsregering van premier Felipe Gonzalez opgezegd....

AP

BARCELONA

Jordi Pujol, de leider van de CiU, zei dat Gonzalez direct na afloop van het Spaanse EU-voorzitterschap, op 31 december, vervroegde verkiezingen moet uitschrijven. Maart, zei hij, zou aanvaardbaar zijn.

Pujol las een verklaring voor waarin stond dat zijn partij 'haar vrijheid van handelen herneemt wegens de ernstige verslechtering en zwakheid van het regeringsbeleid, dat een negatief effect heeft op de politieke stabiliteit'. Hij zei dat zijn partij van geval tot geval zal bekijken of ze het kabinet-Gonzalez steunt.

De CiU (zeventien zetels), die de afgelopen twee jaar de socialistische regering in het zadel hield, is de reeks politieke schandalen beu. Het dieptepunt was de recente afluisteraffaire waarin de militaire inlichtingendienst verwikkeld was. De dienst luisterde zelfs gesprekken van koning Juan Carlos af.

Nu de automatische steun van de Catalanen is weggevallen gaat Gonzalez moeilijke maanden tegemoet. Pujol zei nog niet te weten of hij de begrotingsplannen voor 1996 zal steunen, omdat hij die nog niet kent. Verder is de CiU tegen de abortuswet die de regering voorbereidt.

Nieuwe verkiezingen kunnen een eind maken aan dertien jaar socialistisch bestuur in Spanje. In de opiniepeilingen is de centrum-rechtse Partido Populair de grootste partij.

Meer over