Catalaans wenskaartje voor Europese regeringsleiders

MADRID - Angela Merkel, David Cameron, François Hollande en ook Mark Rutte ontvingen de afgelopen week een opmerkelijke wenskaart voor de feestdagen.

De voorzitter van het Catalaanse regiobestuur, 'president' Artur Mas, stuurde een brief naar 26 regeringsleiders van de Europese Unie waarin hij verzoekt om steun voor 'het democratische en vreedzame' proces dat moet leiden tot de afscheiding van een Catalaanse staat.

De brief van Mas volgt na de bekendmaking dat het Catalaanse regiobestuur in november van dit jaar van plan is een referendum te organiseren over de afscheiding van Catalonië van Spanje. Daarin zouden de inwoners van de regio de vraag voorgelegd moeten krijgen of ze een aparte Catalaanse staat wensen en zo ja, of deze staat onafhankelijk moet zijn.

Enthousiast zijn de reacties niet. Vanuit Parijs liet president Hollande weten weten de kwestie van de afscheiding te beschouwen als een binnenlandse aangelegenheid in Spanje waar Frankrijk buiten blijft. Ook de woordvoerder van premier Rutte liet zich in dezelfde termen uit en verwees naar EU-president Van Rompuy. Deze liet vorige maand vanuit Madrid weten dat een onafhankelijk Catalonië gedwongen zal zijn om de EU te verlaten.

In Spanje zelf leidde brief van Mas vooral tot verontwaardigde reacties. Een woordvoerder van de conservatieve regeringspartij verklaarde dat de regiovoorzitter zichzelf voor schut zet.

De Spaanse premier Rajoy heeft al laten weten dat er helemaal geen referendum wordt gehouden, aangezien het regiobestuur volgens de grondwet niet bij machte is om zonder de toestemming van Madrid een volksraadpleging te organiseren. In zijn brief spreekt Mas evenwel van 'een reeks van legale en grondwettelijke opties' die een volksraadpleging mogelijk zouden maken.

Het internationale offensief van regiovoorzitter Mas lijkt vooral bedoeld als een poging om alsnog steun binnen de EU te krijgen en zo druk op de centrale regering van Madrid uit te oefenen. Of de regiovoorzitter veel handen op elkaar krijgt is twijfelachtig: weinig landen zitten de wachten op afscheidingsbewegingen binnen Europa en hebben bovendien geen zin om Spanje voor het hoofd te stoten.

undefined

Meer over