Casey Spooner

Opwindend: de New Yorkse popgroep Fischerspooner pakt de hele klerenkast uit voor een optreden...

Zelden komen in Paradiso mode en muziek zo dicht bij elkaar als aanstaande donderdag bij Fischerspooner. De Amerikaanse popgroep (of naar eigen zeggen een ‘kunstproject in de vorm van een popgroep’) is in Amsterdam ter viering van een zojuist verschenen nieuw album dat Entertainment heet. En entertainment wordt het geheid, of we nu van electroclash houden of niet. ‘Eh, even kijken... Ik begin de show in een marmerprintpak van Raf Simons voor Jil Sander’, zegt zanger Casey Spooner door de telefoon vanuit Toronto. Waarna een enorme lijst modenamen volgt. Fijn, een groep die zich bekommert om hoe het er op het podium uitziet, want iets te vaak kijken we naar artiesten die erbij staan alsof het een doordeweekse oefenruimtesessie betreft.

Dat gevaar loopt men niet bij Fischerspooner, waar meestal meer dansers dan muzikanten op het podium staan, en meer op maat gemaakte couture dan Gretta Duisenberg in de kast heeft hangen. Wel lullig als het dan een keer mis gaat met de kostuums, zoals bij de vorige tournee van Fischerspooner: alle kisten met kleding verdwenen na de vlucht met Iberia. De tamelijk barokke, klassieke looks van toen passen volgens Spooner minder goed bij Entertainment, hoewel hij handig genoeg is om iets met de ongebruikte maatpakken van Yves Saint Laurent en Calvin Klein te doen. De achtergronddansers hebben ze nu aan.

Wat krijgen we dit keer verder nog te zien behalve de opening in Jil Sander? ‘Het is een prettig rommeltje. We omarmen de esthetiek van de recessie. Ook omdat we zelf geen cent hebben’, aldus Spooner. Hij tikte een partij stoffen op de kop van de deftige couturier Oscar de la Renta, waarvan een bevriende ontwerpster een ‘verbluffend’ pak maakte. Spooner stuitte bij Walmart op leuke vleeskleurige leggings, en van de Target kwam een partij futuristische plastic zweetpakken. Verder in de show: armlange handschoenen van Riccardo Tisci voor Givenchy (‘Ik had lopen kloten met het doorgeven van mijn maten aan Givenchy, dus in de op maat gemaakte leren broek pas ik niet’), showschoenen van Prada en een enorme jas met franje van Gareth Pugh. Jean-Charles de Castelbajac stuurt hopelijk nog een polkadot-pak op, van Martin Margiela verwacht Casey een mirrorballjas te krijgen, en bij de Britse kleermaker Timothy Everest hangen twee maatpakken voor Spooner, wachtend op het moment dat de rekening kan worden betaald. Een tegenvaller voor Spooner was het recente faillissement van de Franse couturier Christian Lacroix, die bezig was een paar ‘absoluut waanzinnige’ high-performance pakken voor de zanger te maken. ‘De domper van de eeuw’, aldus de popster met een aanstekelijke fascinatie voor mode.

‘En nu ga ik naar buiten, een peuk roken’, zegt hij vanuit zijn Canadese hotelkamer. In een telefoontje van een half uur is nimmer het woord muziek gevallen.

Meer over