CAS acht smeergeldaffaire Bin Hamman niet bewezen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - Grote, bruine enveloppen, zonder merkteken, gingen rond onder bestuurders. Stuk voor stuk gevuld met 40 duizend dollars. Het waren de 'geschenken' van de Qatarees Mohamed Bin Hammam aan de leden van de Caribische voetbalunie, de CFU. Het tafereel speelde zich af op 10 mei 2011 in Port-of-Spain, de hoofdstad van Trinidad & Tobago.

Het waren de maanden voor de verkiezing van de voorzitter van de FIFA. Sepp Blatter, de zittende president, moest het totaal onverwacht opnemen tegen Bin Hammam, de puissant rijke voorzitter van de voetbalbond van Azië.

De twee waren vrienden, 'mijn broeder' zo omschreef Blatter de emir in een persoonlijke brief uit 2008 waarin hij hem prees voor zijn support en 'onvermoeibare inzet'. 'Zonder jou, beste Mohamed, zou niets van dit alles ooit mogelijk zijn geweest.'

De bruine enveloppen leidden tot de ondergang van Bin Hammam als voetbalbestuurder. Hij werd achttien dagen na zijn gulle bui voorlopig geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Hij was per direct uitgesloten van alle voetbal gerelateerde activiteiten.

De Qatarees moest - daar leek zijn plotse vervolging voor bedoeld - zijn kandidatuur voor het voorzitterschap intrekken. Blatter had vrij spel als enige kandidaat. In augustus volgde voor Hammam een schorsing voor het leven, een straf die in november bevestigd werd door de commissie van beroep van de FIFA.

Donderdag kwam een einde aan de mondiale ban voor Hammam. Het sportgerechtshof CAS in Zwitserland oordeelde dat er te weinig bewijs was voor de smeergeldaffaire om die de Arabier aan te wrijven. Er was overigens ook onvoldoende bewijs om hem onschuldig te verklaren.

Dat had veel met de uitvoering van de zaak te maken. In april, bij de tweedaagse zitting van het CAS, ontbrak Bin Hammam. Blatter, niet aanwezig bij de gewraakte bijeenkomst te Trinidad, kon slechts via televideo ondervraagd worden. De twee mannen die Bin Hammam 'opknoopten', de voetbalbestuurders Jack Warner en Chuck Blazer, ontbraken eveneens.

Het panel van het CAS besliste met 2-1 in het voordeel van het appèl dat Bin Hammam had aangespannen. Het had wel ernstige twijfels bij de verdediging van de emir om de oorsprong van de gefotografeerde dollars te duiden. 'Het had kunnen bevestigen dat hij de bron was', aldus het CAS.

De vrijspraak kwam door het optreden van Warner. De inmiddels opgestapte bestuurder beweerde op dag één van de verhoren dat de veertig mille afkomstig was van zijn CFU. Op dag twee meldde hij dat het een gift was van Bin Hammam en dat de schenker verwachtte dat zij hun stem op hem zouden uitbrengen bij de voorzittersverkiezing van de FIFA. Van wie het geld nu was geweest, viel niet meer te bewijzen, aldus het CAS.

undefined

Meer over