NieuwsThe Simpsons

Cartoonserie ‘The Simpsons’ gebruikt geen witte stemmen meer voor donkere personages

De producenten van de wereldberoemde animatieserie The Simpsons hebben vrijdag aangekondigd geen witte acteurs meer te zullen gebruiken om personages uit etnische minderheden in te spreken.

The Simpsons zullen geen gebruik meer maken van witte acteurs voor personages van etnische minderheden. Beeld ANP Kippa
The Simpsons zullen geen gebruik meer maken van witte acteurs voor personages van etnische minderheden.Beeld ANP Kippa

‘We gaan door. De Simpsons hebben geen witte acteurs meer om de stemmen van niet-witte personages in te spreken’, zei Fox Studios in een verklaring tegen persbureau AFP.

De aankondiging zal met name betrekking hebben op het personage Apu Nahasapeemapetilon, een kruidenier van Indiase afkomst die zijn stem in de Amerikaanse versie te danken heeft aan acteur Hank Azaria. Afgelopen januari heeft de blanke komiek aangekondigd dat hij, in onderlinge overeenstemming met het productiebedrijf, stopt met het vertolken van dit personage. Er was al langer kritiek op het karakter vanwege het overbrengen van racistische stereotypen.

The Simpsons debuteerde in 1989 met een witte cast die de Simpson-familie en de gevarieerde inwoners van Springfield vertolkten. Naast de rol van Apu speelde Azaria Carl Carlson, een zwarte collega van Homer Simpson, en Lou, een zwarte politieagent. Harry Shearer, ook wit, speelde Dr. Hibbert, een zwarte dokter.

Hank Azaria zal niet langer het personage Apu inspreken. Beeld EPA
Hank Azaria zal niet langer het personage Apu inspreken.Beeld EPA