Carol, Star Wars, Kerstcircus

De favorieten en de aanraders van de redactie: een uitbundig gepimpt sprookje met dubbele moraal of de scherpe en zachtzinnige foto's van Tavakolian.

Rooney Mara en Cate Blanchett in Carol. Beeld .
Rooney Mara en Cate Blanchett in Carol.Beeld .

Film: Carol
Regie Todd Haynes

Carol is acteurscinema bij uitstek. De film van Todd Haynes brengt twee van de intrigerendste actrices (Cate Blanchett en Rooney Mara) van nu samen. Het is niet minder dan een feest om Blanchett en Mara het spel van verleiding te zien spelen, voorzichtig en dan weer een klein stapje verder. Onder elk handgebaar schuilt dreiging, de notie dat wat in gang is gezet, niet meer te stoppen valt.

Floortje Smit

(Jeugd)opera: Roodhapje
Veerensmederij, Amersfoort, t/m 3 januari.

De titel van deze kekke, vlotte jeugdopera van Holland Opera mag wat kinderachtig klinken - Roodhapje, voor publiek vanaf 6 jaar - de voorstelling is dat allerminst. De stoere pilotenmutsen, leren jasjes en lange mantels geven de zangers een ferme uitstraling. De composities van Steven Kamperman klinken behoorlijk grimmig.

Annette Embrechts

Film: Star Wars - The Force Awakens
Regie J.J. Abrams

'Chewie, we zijn thuis!', zegt Han Solo ergens in Star Wars - The Force Awakens. Je geeft hem graag gelijk. Schroeiend kruisende lichtzwaarden, exploderende planeten, zwart gemaskerde slechteriken, duikvluchten met de Millennium Falcon, de Force die de bioscoopzaal in alle hoeken doet bulderen: in de zevende Star Wars-film, het lang verwachte begin van een nieuwe trilogie, vinden vele vertrouwde ingrediënten razendsnel hun plek.

Kevin Toma

(Jeugd)theater: De gelaarsde poes
Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 28/3.

Het Ro Theater fikst het weer. Met De gelaarsde poes heeft het dreamteam rond regisseur Pieter Kramer en tekstschrijver Don Duyns opnieuw een uitbundig gepimpt theatersprookje gecreëerd, met dubbele moraal, legio dubbelrollen, nog meer decor- en kostuumwisselingen en altijd die schunnige ondertoon als lijm tussen gekscherende toneelromantiek en onbeteugelde parodie.

Annette Embrechts

Fotografie: Newsha Tavakolian: I know why the rebel sings
Prins Claus Fonds, t/m 4/3

Tavakolians grootste troef is haar medemenselijkheid. Haar scherpe oog voor de kleine maar belangrijke details uit het leven van een ander. Ze brengt het allemaal geloofwaardig en zachtzinnig in beeld. Zo, dat je denkt: ik zou die mensen graag leren kennen.

Merel Bem

Wereldkerstcircus
Carré Amsterdam t/m 3/1

De kracht- en springnummers uit alle windstreken zijn dik in orde en variëren fraai op bekende acts. Een duidelijke verandering zit dit jaar in de clownsprogrammering. Dit jaar is het Zwitserse trio Starbugs binnengehaald, dat in het krijt staat bij Buster Keaton en Charlie Chaplin, maar de energie en vaart van deze tijd uitstraalt in flitsende dans, mime en fysiek geweld.

Patrick van den Hanenberg

A & A tijdens de laatste generale repetitie van het Wereldkerstcircus in Carré. Beeld anp
A & A tijdens de laatste generale repetitie van het Wereldkerstcircus in Carré.Beeld anp
Meer over