Cariben

Wilfred Genee (44) presenteert tijdens de Ronde van Frankrijk het programma Tour du Jour. Daarna volgt RTL Olympia.

Waar zit u het liefst?

De Cariben. Beslist.

Dat zijn héél veel eilanden.

Het gaat me niet echt om één eiland. Ik ben in de Dominicaanse Republiek geweest, twee keer Cuba, Curaçao, Aruba... Ik heb een aantal jaar een Arubaanse vriendin gehad - zo is het eigenlijk echt begonnen.

Zon, zee, strand?

Het is de muziek, het water, het is er zo relaxed ook. Ik ben gek op zon, dat sowieso. De geur. De kleur van de huizen, dat blauw, dat geel, dat wit. Ik word er echt vrolijk van.

Licht compensatiegedrag misschien?

Ik ben wie ik ben. Ik ben nogal druk in mijn hoofd. Op een Caribisch eiland gaat mijn tempo vanzelf omlaag. Ik ben daar niet gehaast. Ze kennen daar het begrip tijd niet. Je hebt daar geen vaste afspraken om 2 uur of 3 uur.

Dus u doet er werkelijk niets?

Nou ja, luieren, veel gezelligheid, terrasjes. Je maakt echt je hoofd leeg. Op Curaçao heb ik een vakantie echt een keer helemaal niets gedaan. Geen opdracht. Geen columns. Niks. Eerst voelde ik me schuldig, maar dat ging weg.

Krijgt u er energie van?

Vooral van de muziek, de merengue, de salsa. Dat heeft invloed op mijn gemoedstoestand. Reggae niet zo, dat is weer net te traag.

Danst u zelf ook?

Ik zing. Ik ben een karaokejunk. Op Curaçao kon ik geen tent vinden, dat was even slikken. Maar in Oranjestad op Aruba heb je een goeie tent in de buurt van het casino. Je loopt het winkelcentrum door en dan zit het daar bij een rotonde. Grammy's! Een vierkant blauw huisje is het. Daar kun je lekker zingen.

Sinatra? Hazes?

Beiden. Maar mijn repertoire is toch vooral smartlappen. Net als in Casablanca op de Zeedijk in Amsterdam. Zij gelooft in mij, Bloed, zweet en tranen, De vlieger, Kleine jongen. Mijn favoriet is een iets minder bekende: Ik leef mijn eigen leven, ook van Hazes. Dan gaat de snik er echt volledig in.

Dat komt over alsof u Nederland een beetje mist.

Ik zoek soms het vertrouwde, dat is waar, maar dit is enkel op Aruba. Ik heb geen heimwee naar Nederland. Ik ben gek op dat sfeertje op die eilanden.

Dat vindt u nergens anders?

Er zijn ook andere mooie eilanden, maar ik houd niet van dat gestileerde. Zoiets als Ibiza hoeft van mij niet. Ik heb liever dat ongeorganiseerde. En die kleine strandjes, och man, dat is lekker. Beetje snorkelen, zwemmen. Er zit op Aruba een schitterende strandtent tegenover het Holiday Inn. Een mooie grote tent, de eetzaal helemaal van riet. Je gaat naar een bar en bestelt een rum-cola. Je loopt echt een Bacardi-reclame binnen. Dan denk je toch: wat loop je je toch eigenlijk altijd druk te maken.

Over drukte gesproken: EK, Tour, Spelen. Voorlopig geen Aruba.

Ik kan enkel op vakantie in voetballoze perioden. Dit jaar is het helemaal lastig. Bovendien, ik heb nu een dochter. Die is drie jaar geleden verwekt op Curaçao. Tot zeven jaar geleden, toen ik nog voor Canal+ en Filmnet werkte, leefde ik echt uit de koffer. Maand Japan, drie weken Casablanca... Dat ging maar door. Nu ben ik toch meer gesetteld met vrouw en kind.

In de winter misschien?

Zit er ook niet in. Dan komt ons tweede kindje.

Mist u het?

Het leven is anders nu. Maar op een gegeven moment begon ik me echt thuis te voelen op de Cariben.

undefined

Meer over