Capiot vecht in kort geding boete en startverbod aan

De Belgische profwielrenner Johan Capiot heeft maandag bij de rechtbank in Brussel een kort geding aangespannen tegen de Belgische wielerbond (BWB)....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De BWB strafte de coureur omdat hij eind vorige maand tijdens het Belgisch kampioenschap de latere winnaar Wilfried Nelissen zou hebben geholpen in de finale.

Capiot stapte naar de rechter omdat hij volgens zijn raadsman is gestraft zonder te zijn gehoord. Volgens de jurist is dit in strijd met de elementaire rechten van de verdediging.

De BWB heeft al laten weten een voor Capiot positieve uitspraak van de rechter naast zich neer te leggen. Volgens de reglementen moet hij eerst bij de wielerbond in hoger beroep gaan voordat hij naar de burgerrechter kan stappen.

Eind vorige maand verijdelde Capiot tijdens het Belgische kampioenschap een uitbraak van Carlo Bomans. Capiot reed zijn trainingsmakker en vriend Wilfried Nelissen naar de vluchter. Daardoor werd Nelissen voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen. Omdat Capiot geen ploegmakker van Nelissen is, werd hij beschuldigd van koersvervalsing.

Een dag later beboette de BWB beiden met ruim 2500 gulden. Bovendien werd Capiot een startverbod voor het Belgisch kampioenschap opgelegd.

Meer over