Cancellara werpt zich op als leider

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

LUIK/SERAING - Wielrennen

Tour de France

Winnen is niet de belangrijkste kwaliteit voor een leider. Een leider neemt verantwoordelijkheid in moeilijke tijden en beschermt zijn ploegmaats. Zo formuleerde Fabian Cancellara het althans.

De overwinning zaterdagmiddag was meer dan zijn zoveelste proloogzege in de Tour. Dat bevestigde hij een dag later nog maar eens door met de gele trui om de schouders in de aanval te gaan en achter Peter Sagan als tweede te eindigen.

Wat het verschil was tussen zijn eerste proloogzege in Luik, in 2004, en zijn tweede in Luik, in 2012? Leiderschap, vond de 31-jarige Zwitser. Hij vond dat hij daar een demonstratie van had gegeven in de 6,4 kilometer. In 2004 troefde hij de patron Lance Armstrong met twee luttele seconden af, was hij een leergierig jongetje dat de wielerwereld verbaasde. Nu was hij de grote favoriet en de man die het peloton de weg moest wijzen.

Met zijn prestaties heeft hij die status verdiend. Zaterdag veroverde hij zijn 22ste gele trui in de Tour, waarmee hij op dezelfde hoogte kwam als Laurent Fignon, Greg LeMond en Joop Zoetemelk. Ook evenaarde hij het recordaantal van vijf proloogzeges van Bernard Hinault. De Zwitser won in 2004, 2007 (Londen), 2009 (Monaco), 2010 (Rotterdam) en dit jaar dus. En dan begon de Tour de laatste jaren niet eens altijd met een proloog.

Lange tijd was het voor Cancellara de vraag in welke vorm hij aan de Tour zou kunnen beginnen. In de Ronde van Vlaanderen brak hij zijn sleutelbeen op vier plaatsen. De weg terug had hem hoofdbrekens bezorgd. 'Ik had kunnen zeggen tegen mijn ploegmaats: dit seizoen is voor mij voorbij, ik zie jullie over zeven maanden wel weer terug.' Natuurlijk deed hij dat niet. 'Ik laat mijn kop nooit hangen. Een leider moet sterk zijn. Deze zege was een teken dat we een team zijn.'

Zijn fysieke malheur trof Radioshack in het voorjaar in het hart. 'Had Cancellara in Vlaanderen gewonnen, dan was er nooit zo veel gedoe geweest rond onze ploeg', zei Alain Gallopin, ploegleider van Radioshack, voor de eerste etappe.

Toekomst

Nu weet niemand hoe de toekomst van de ploeg eruitziet. Vorig jaar leek het zo logisch de overblijfselen van Leopard - met kopmannen Fränk en Andy Schleck - te voegen bij die van Radioshack, de ploeg met Lance Armstrong en Johan Bruyneel als grondleggers. Een Luxemburgse eindzege in de Tour leek een kwestie van tijd.

Inmiddels lijken de broertjes Schleck op weg naar een nieuwe ploeg. Vorige week dienden drie renners van Radioshack een klacht in bij de internationale wielerunie UCI, omdat zij geen salaris hadden gekregen. Het zou gaan om Andy en Fränk Schleck en Jakob Fuglsang. De laatste mocht niet mee naar de Tour en heeft te verstaan gekregen dat hij dit seizoen geen belangrijke wedstrijd meer voor zijn ploeg zal rijden.

Ondertussen zit manager Bruyneel thuis. Hij heeft zijn tijd nodig om zich te verdedigen tegen de aantijgingen van het Amerikaanse dopingagentschap Usada. Hij laat de Tour aan zich voorbijgaan om zijn ploeg niet in grotere verlegenheid te brengen.

Cancellara: 'Johan heeft een goede stap gezet door er deze Tour niet bij te zijn.' Hij zei zich op zijn eigen werk te richten en op de verantwoordelijkheid die hij voelt. Op de vraag of hij plannen heeft het zinkende schip te verlaten en op weg te zijn naar de ploeg van Bjarne Riis, antwoordde hij gortdroog: 'Ik ben op de weg terug, naar de top.'

undefined

Meer over