Canadese regering onder vuur om afwijzing asiel Aylans familie

De Canadese overheid is donderdag onder vuur komen liggen vanwege het afwijzen van een asielaanvraag. Een familielid van de omgekomen Syrische peuter Aylan Kurdi had geprobeerd naar Canada te komen maar zijn verzoek werd afgekeurd.

redactie
De kisten met de lichamen van Aylan en andere verdronken vluchtelingen worden weggevoerd in Zuid-Turkije Beeld afp
De kisten met de lichamen van Aylan en andere verdronken vluchtelingen worden weggevoerd in Zuid-TurkijeBeeld afp

Een tante van Aylan zei donderdag in de media dat het gezin op weg was naar Canada. Volgens het Canadese ministerie van Immigratie had een oom van de verdronken 3-jarige een aanvraag gedaan maar klopten zijn papieren niet. Het land zegt nooit een verzoek tot asiel te hebben ontvangen van het gezin van Ayalan Kurdi, het Syrische jongetje dat aanspoelde op een Turks strand en wiens foto de discussie over het Europees vluchtelingenprobleem aanzwengelde.

Toch heeft de Canadese minister van Immigratie, Chris Alexander, donderdag zijn campagne voor herverkiezing afgebroken om op zijn departement overleg te voeren over Syrische vluchtelingen. De conservatieve Alexander had een dag eerder op televisie gezegd dat Canada een model is voor 'humanitaire actie'. 'We zijn wereldwijd het ruimhartigste land voor vluchtelingen.'

'Gefaald'
In Canada worden op 19 oktober verkiezingen gehouden. De leider van de linkse partij NDP reageerde op een campagnebijeenkomst geëmotioneerd op het nieuws van het omgekomen jongetje. Thomas Mulcair zei dat één van zijn partijgenoten had geprobeerd familie van de peuter te helpen. 'Dit is voor iedereen zwaar. We hebben gefaald. De internationale gemeenschap heeft gefaald. Canada heeft gefaald.'

De vader van het jongetje zei in interviews later dat hij met zijn vrouw en kinderen naar Zweden wilde reizen. Ze zouden niet naar Canada kunnen reizen omdat Turkije hen niet de goede uitreisvisa wilde geven.

Het lichaam van Aylan wordt naar zijn geboorteplaats Kobani gebracht. Daar zal hij samen met zijn omgekomen moeder en broertje worden begraven. De vader van het jongetje zal met de lichamen naar Kobani reizen, waar hij ze komend weekend wil begraven. De Syrische familie probeerde per boot het Griekse eiland Kos te bereiken. Ze waren gevlucht voor het geweld in hun thuisland.

Een grote groep Koerdische Turken was aanwezig toen het droevige konvooi vrijdagochtend vertrok uit Istanbul, meldt de Koerdische zender Rûdaw. In Kobani staan honderden mensen te wachten om de traditionele begrafenisceremonie te houden.

Tima Kurdi, de tante van Aylan Kurdi, in Canada Beeld REUTERS
Tima Kurdi, de tante van Aylan Kurdi, in CanadaBeeld REUTERS
Immigratieminister Chris Alexander Beeld REUTERS
Immigratieminister Chris AlexanderBeeld REUTERS
Meer over