Canadese ijshockeyers naar halve finale

De Canadese ijshockeyers, tot dusver nog niet erg indrukwekkend in het olympisch toernooi, hebben woensdagavond de gehele natie achter zich gekregen. Ze versloegen rivaal Rusland in de kwartfinale na een blikemstart (3-0) met liefst 7-3. Een enorme werklust en gedrevenheid vormden de basis voor het succes. De eindstand was al na twee periodes bereikt: 4-1 3-2 0-0.

ANP

In de ‘eerste finale', tegen de Verenigde Staten, ging van alles mis, in de ‘tweede’ tegen de wereldkampioen lukte veel. Alle NHL-sterren hadden een aandeel, inclusief doelman Roberto Luongo, die de voorkeur kreeg boven Martin Brodeur. Het met spanning tegemoet geziene duel tussen ‘Sid the Kid’ Crosby en ‘Alexander de Grote’ Ovetsjkin viel ruim in het voordeel van de jonge Canadees uit.

Alleen scoren, zijn specialiteit in de National Hockey League, deed Crosby niet. Zijn productiviteit werd niet gemist. Die was in goede handen van Corey Perry (2), Ryan Getzlaf, Dan Boyle, Rick Nash, Shea Weber en uitblinker Brenden Morrow. Dmitri Kalinin, Maksim Afinogenov en Sergej Gontsjar deden iets terug. Met enkele flitsende tegenaanvallen lieten zij sporadisch iets van de Russische kwaliteiten zien.

Een echte wedstrijd met spanning en sensatie wilde het niet worden. Tot ieders verbazing, maar ook vreugde in het opnieuw volgepakte Canada Hockey Place. ‘Van zo'n wedstrijd hebben mijn jongens gedroomd’, reageerde coach Mike Babcock. Woorden schoten ook de meeste spelers tekort. ‘De armosfeer was elektriserend. Het was een groot feest’, aldus Luongo.

Dat gold niet alleen voor de ijshal in Vancouver, maar ook voor de vele café's en bars waar de fans naar grote schermen keken. De straten waren tijdens de wedstrijd leeg.

Eerder op de dag hadden de Amerikanen de halve eindstrijd al bereikt. Dat ging ten koste van Zwitserland, zoals verwacht, maar met erg veel moeite. De Zwitsers bogen pas in de derde periode. Het werd uiteindelijk 2-0, nadat er eerst 43 minuten zuivere speeltijd zonder doelpunten waren verstreken.

Meer over