Canadees kind neemt mazelen mee uit Nederland

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - De mazelenepidemie in Nederland is overgewaaid naar Canada. Een middelbare scholier uit het Canadese Lethbridge heeft tijdens een familiebezoek in oktober aan Nederland de kinderziekte opgelopen. In het zuiden van de provincie Alberta zijn nu zeker 28 kinderen besmet. Ook in British Columbia zijn mazelen uitgebroken na besmetting via een Nederlander.

In Nederland woedt sinds mei dit jaar in de zogeheten bijbelgordel een mazelenepidemie die ruim 2.000 kinderen heeft geveld. Vorige maand overleed een 17-jarig meisje aan de complicaties van de ziekte.

Op 18 oktober werden bij een jongen in Lethbridge de mazelen vastgesteld. Hij was zonder te weten dat hij deze ziekte had al naar school geweest, naar de kerk en naar hockeytraining. Daardoor heeft de zeer besmettelijke ziekte zich snel kunnen verspreiden en is elke dag één nieuw geval gemeld.

In het zuiden van Alberta zijn vaccinatieklinieken geopend waar kinderen vanaf zes maanden een inenting kunnen krijgen. Patiënten met complicaties als hersenvliesontsteking worden in luchtdichte tenten buiten het ziekenhuis verzorgd.

Twee jaar geleden brak in de orthodox gereformeerde en joodse gemeenschappen in de provincie Quebec ook een mazelenepidemie uit die was geïmporteerd uit Europa. Toen kwam de ziekte uit Frankrijk, waar 15 duizend kinderen mazelen hadden.

In het agrarische zuiden van Alberta is de vaccinatiegraad zeer laag, gemiddeld 50 procent. In sommige dorpen is slechts 15 procent van de bewoners gevaccineerd. Omdat er veel familiebanden zijn tussen deze regio en Nederland, vreesde arts Vivien Suttorp van de Alberta Health Organisation al voor een oversteek van de mazelenepidemie uit Nederland. Uit voorzorg riep zij in de zomer ouders op hun kinderen snel te vaccineren. Volgens haar is daar redelijk gehoor aan gegeven. Ook werden scholen ingelicht wat ze moesten doen bij een uitbraak.

Het zijn niet alleen religieuze redenen waarom ouders in deze regio hun kinderen niet hebben laten inenten, zegt Suttorp. Er heerst ook onwetendheid over de ernst van de mazelen. 'Burgers zien geen gevallen van de ziekte in hun omgeving, dus denken ze dat inenten niet zo nodig is', zegt zij.

Deze houding ziet de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) in meer ontwikkelde landen ontstaan en dit bedreigt het succes dat de afgelopen vijftig jaar is geboekt met pogingen de ziekte wereldwijd uit te roeien, zegt Hayatee Hasan van de WHO in Genève.

De afgelopen vijf jaar zijn de mazelen weer regelmatig opgedoken in Amerika, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Nederland. De laatste twee landen behoren met landen als Pakistan, Indonesië en Ethiopië op dit moment tot de landen met het grootste aantal mazelenpatiënten.

In Nederland en Canada zijn het vooral orthodoxe christenen die hun kinderen niet laten inenten. In andere ontwikkelde landen speelt onbekendheid met de risico's van de ziekte een rol.

'Omdat de ziekte nog maar weinig voorkomt, vergeten mensen dat die zeer besmettelijk is en kan leiden tot ernstige complicaties. Kinderen kunnen doof of blind worden en soms sterven. Tot vijftig jaar geleden was deze ziekte doodsoorzaak nummer één onder kinderen. We zien nu wat de gevolgen zijn: nieuwe epidemieën in landen waar mazelen niet meer hoeven voor te komen door landelijke vaccinatieprogramma's, zegt Hasan.

Wereldwijd is het aantal sterfgevallen door mazelen met 70 procent afgenomen tot 158 duizend.

undefined

Meer over