NieuwsHuawei

Canada werkt mee aan uitzettingsprocedure van Chinese Huawei-topvrouw

Canada gaat meewerken aan de uitzettingsprocedure van de Chinese topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou. Dat heeft het Canadese ministerie van Justitie vrijdag bekendgemaakt.

De Chinese topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou. Beeld AP
De Chinese topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou.Beeld AP

Meng is begin december in Canada gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Een maand later kwamen de VS met een vuistdik pakket aanklachten tegen Huawei, en dienden een formeel uitleveringsverzoek in. Het belastende materiaal bestrijkt een periode van tien jaar, en impliceert de hele Huawei-top van onder meer bankfraude, het hinderen van de rechtsgang en diefstal van technologie.

Zowel Huawei als Meng ontkent hardnekkig alle beschuldigingen, en worden daarbij gesteund door de Chinese staat. Daarbij haalt Beijing alles uit de kast om vooral Canada onder druk te zetten om Meng niet aan de VS uit te leveren. Zo zijn bijvoorbeeld Canadezen in China opgepakt en gevangen gezet, onder wie een voormalige diplomaat, Michael Kovrig, en de zakenman Michael Spavor.

Spioneren

Huawei is de grootste telecomfabrikant ter wereld, die routers, smartphones en complete infrastructuur voor communicatie produceert. Westerse regeringen worstelen al geruime tijd met verdenkingen dat Huawei door de Chinese overheid kan worden gebruikt om te spioneren via die netwerken en de apparatuur.

Het Canadese ministerie van Justitie had tot vrijdag om te bepalen of het Amerikaanse verzoek aan alle voorwaarden voldeed van het uitleveringsverdrag tussen beide landen. Meng zal komende woensdag, 6 maart, voor de rechter verschijnen. Dan zal er een datum worden geprikt waarop de uitzettingsprocedure in gang zal worden gezet.

‘Een hoorzitting voor uitlevering is geen proces en houdt geen oordeel in over schuld of onschuld’, benadrukte het Canadese ministerie van Justitie vrijdag. Het kan nog jaren duren voordat Meng daadwerkelijk wordt uitgeleverd omdat er tijdens de procedure in veel stadia hoger beroep kan worden aangetekend.

De zachte poot van de panda reikt tot Vancouver

Na de arrestatie van de Huawei-topvrouw zijn de spanningen tussen China en Canada flink opgelopen. In Vancouver is een grote Chinese gemeenschap, waar de invloed van Beijing op allerlei manieren voelbaar is. Het devies luidt: ‘Houd je mond’.

Op bezoek bij Huawei: bijna niks mag, dus ook niet het stellen van politieke vragen

Huawei ligt onder vuur, en gaat in de aanval met een publiciteitsoffensief. De rondleiding door zijn testcentrum is op zijn Chinees: een overmaat aan jongemannen met bordjes – medialunch deze kant op, registratie die kant op – en versnaperingen die met hun blauwe vlaggetjes zo op Instagram kunnen.

Meer over