Canada pakt polygamie aan: kopstukken sekte veroordeeld, een van hen heeft 24 vrouwen en 148 kinderen

Een Canadese rechtbank heeft twee voormalige kopstukken van een sekte die zich heeft afgescheiden van de Mormoonse kerk veroordeeld wegens polygamie. Het was de eerste rechtszaak tegen polygamisten in Canada sinds 1906. Een van de mannen, Winston Blackmore, heeft 24 vrouwen en 148 kinderen, van wie er drie sinds de aanklacht werden geboren.

Winston Blackmore met zijn dochters. Beeld
Winston Blackmore met zijn dochters.Beeld

Blackmore is een van de bekendste pleitbezorgers van polygamie in Canada. Hij was een tijdlang 'bisschop' in de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (FLDS). Die gemeenschap scheidde zich af van de mormoonse kerk in de VS, nadat die eind 19de eeuw onder druk van de Amerikaanse overheid veelwijverij had afgezworen. Een groep verstokte polygamisten begon later een nederzetting, Bountiful, net over de grens in Canada. Bountiful telt nu naar schatting duizend inwoners.

Naast Blackmore, die inmiddels zijn eigen oud-mormoonse sekte heeft opgericht, stond James Oler terecht. Hij heeft vijf vrouwen en een onbekend aantal kinderen. Beiden komen uit gezinnen met één vader en meerdere vrouwen, waarin de dochters worden opgevoed in de overtuiging dat het Gods wil is dat zij hun vaders en toekomstige echtgenoten gehoorzamen. Met wie zij moeten trouwen, dat maakt de leider van de FDLS, oftewel de 'profeet', uit.

Seksueel misbruik

Een van de vrouwen die tegen Blackmore getuigde was James Olers zus Jane, die op 18-jarige leeftijd werd gedwongen met Winston Blackmore te trouwen. Maar zij verliet hem na zeven kinderen en 27 jaar huwelijk, waarin hij nog een hele reeks vrouwen aan zijn gezin toevoegde.

Eerder dit jaar getuigde zij ook tegen Brandon Blackmore, de broer van Winston, toen die samen met diens ex-vrouw terechtstond. Zij hadden hun 13-jarige dochter in 2004 naar de VS gebracht om haar uit te huwelijken aan de toenmalige FLDS-leider Warren Jeffs. Die is inmiddels in de VS tot levenslang veroordeeld wegens seksueel misbruik van twee minderjarige 'bruiden'.

De kinderen van Winston Blackmore. Beeld
De kinderen van Winston Blackmore.Beeld

In het geval van Winston Blackmore en James Oler is er geen sprake van een aanklacht wegens seksueel misbruik, maar kennelijk zijn de Canadese autoriteiten er wel op uit een einde te maken aan de polygamistische gemeenschappen waarbinnen kindhuwelijken vaak voorkomen.

Blackmore heeft al aangekondigd dat hij tegen zijn veroordeling in beroep zal gaan. Volgens hem druist het polygamieverbod in tegen de in de Canadese grondwet vastgelegde vrijheid van godsdienst.

Ook in de VS zijn er nog enkele FLDS-gemeenschappen, onder meer in Colorado City en Hilsdale op de grens van Utah en Arizona, waar zesduizend volgelingen van de kerk wonen. Maar ook daar staan de fundamentalistische mormonen onder druk van de autoriteiten.

Trouwen met meerdere partners: hoe zit dat in Nederland?
In Nederland is het sluiten van een huwelijk tussen meer dan twee personen niet toegestaan. Toch kent Nederland voorbeelden van polygamie.

Mormoonse veelwijverij

Max Pam geeft in zijn column Orthopraxis, waarin hij religie duidt, een beetje uitleg over de 'veelwijverij'van de Mormonen. 'Telkens worden nieuwe vrouwen gevonden en die worden ook steeds jonger.' (+)

'Ze doen hetzelfde als de Taliban'
De Amerikaanse autoriteiten maken al jaren jacht op mormoonse leiders die vaak in het geheim meerdere vrouwen hebben, onder wie jonge meisjes. Lees hier de reportage terug die oud-VS-correspondent Bert Lanting schreef voor de Volkskrant in 2002. (+)

Op deze kaart ziet u waar polygamie legaal is en waar het niet strafrechterlijk vervolgd wordt:

Meer over