Canada pakt huisgenoot 'Rotterdamse' terroristen op

Op verzoek van justitie in Rotterdam heeft een Canadese antiterreureenheid afgelopen vrijdag in Montreal een Algerijn gearresteerd die verdacht wordt van het voorbereiden van terroristische aanslagen in Europa....

De Algerijn leefde in Canada onder de naam Adel Tobbichi, een alias van Amine M. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam had 'rond de jaarwisseling' om zijn uitlevering gevraagd. M. wordt verdacht van betrokkenheid bij een of meer aanslagen in Europa en van het vervalsen van documenten. De procedure voor zijn uitlevering kan volgens het Openbaar Ministerie een maand tot achttien maanden duren.

Amine M., die bekend stond als 'Adel', woonde aan de Rotterdamse Vletstraat enige tijd samen met Jérôme Courtailler en Mohamed Berkous (een alias van Abdelghani R.). Courtailler, een Fransman die zich bekeerde tot de islam, en de Franse Algerijn R. werden vorig jaar 13 september opgepakt aan de De Kempenaerstraat in Rotterdam.

De rechtbank verlengde begin juni de voorlopige hechtenis van de Fransen. Een derde verdachte, Saad I., wordt alleen nog valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Hij mag in vrijheid het proces afwachten.

De Fransen die in de huurwoning van Saad I. werden gearresteerd, worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. In het huis van I. werden onder meer valse paspoorten, videobanden met toespraken van Osama bin Laden en instructievideo's over het maken en plaatsen van bommen aangetroffen.

Courtailler en R. hebben verklaard dat zij deze spullen slechts in bewaring hadden van een man die Oussama wordt genoemd. Hij woonde net als Mezbar en de Fransen een poosje in het doorgangshuis aan de Vletstraat. Courtailler en R. verhuisden naar de De Kempenaerstraat, naar eigen zeggen omdat de huur te hoog werd, en namen de valse paspoorten en videobanden mee. Oussama, die naar Duitsland was vertrokken, zou de spullen volgens hen later ophalen.

Meer over