Canada: Israël zit achter mislukte aanslag in Amman

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Lloyd Axworthy, heeft gisteren verklaard dat de Israëli's betrokken zijn bij de mislukte moordaanslag op een hoge Hamas-leider in de Jordaanse hoofdstad Amman op 25 september....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Jordanië heeft de Israëlische geheime dienst Mossad niet openlijk in verband gebracht met de aanslag. Israël zelf bewaart een strikt stilwijgen over de zaak. De Canadese ambassadeur is uit Israël teruggeroepen, omdat de twee verdachten van de aanslag die in Amman zijn opgepakt in vervalste Canadese paspoorten bij zich droegen. Israël reageerde slechts met de mededeling de Canadese actie te betreuren.

In Israël heeft de Mossad het zwaar te verduren. De geheime dienst wordt verweten 'de grootste blunder' uit haar bestaan begaan te hebben met haar mislukte moordaanslag op Khaled Meshal, de politieke man van Hamas. Israël ziet Meshal als het brein achter de Palestijnse zelfmoordcommando's tegen Israëli's.

Volgens de Israëlische Mossad-expert Amir Oren zal de blunder consequenties heeft voor premier Benjamin Netanyahu. Hij zou de actie tegen Meshal hebben goedgekeurd. Het wekt ook bevreemding dat de aanslag is uitgevoerd in Jordanië, een van de weinige Arabische landen die nog bevriend zijn met het Israël van Netanyahu.

De verdachten van de aanslag op de Hamas-leider zitten in Jordanië gevangen. Volgens hun paspoorten zijn zij de 28-jarige Shawn Kendall en de 36-jarige Barry Beads. Kendalls paspoort was in elk geval authentiek, maar het was verlopen, en er was vermoedelijk mee geknoeid.

De echte Shawn Kendall, afkomstig uit Toronto, werkt voor United Israel Appeal, een charitatieve vereniging in Tel Aviv. In een interview met de Canadese televisie zei hij 'in een lastig parket' terechtgekomen te zijn. Hij was intussen ondervraagd door de Canadese geheime dienst.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken beschuldigt Israël ervan de paspoorten vervalst te hebben. Hij heeft van Jeruzalem geëist op te houden met het vervalsen van Canadese persoonsbewijzen. Het is namelijk niet de eerste keer dat de Mossad gebruik heeft gemaakt van vervalste Canadese passen.

Zo droeg een Mossad-agente een Canadees paspoort toen zij in 1973 in Noorwegen een moordaanslag pleegde op een man die werd verdacht van betrokkenheid bij het bloedbad dat de PLO een jaar eerder in München aanrichtte onder de Olympische atleten van Israël. De Mossad viel in Noorwegen overigens de verkeerde man aan.

John Thompson, president van het Mackenzie Institute (dat onderzoek naar terroristische groepen uitvoert) beweert dat vaker Canadese paspoorten naar het Midden-Oosten worden gesmokkeld. Volgens hem sturen functionarissen van de Canadese immigratiedienst die nauwe banden met Israël hebben zelfs blanco paspoorten naar Israël.

Ook een voormalig Canadees ambasadeur in Israël, Norman Spector, vindt het niet vreemd dat de Mossad-agenten in Amman Canadese paspoorten gebruikten. Spector, nu uitgever van de Jerusalem Post, was van 1992 tot 1995 ambassadeur. Hij vermoedt dat de Canadese geheime dienst de Mossad heeft geholpen aan de paspoorten waarmee de daders van de aanslag op Khaled Meshal waren voorzien.

Spector heeft met zijn 'speculaties' niet alleen de razernij van de Canadese geheime dienst over zich afgeroepen. Een vroegere Mossad-agent van Canadese afkomst, Victor Ostrovsky, waarschuwt thans dat het Canadese paspoort in het Midden-Oosten een 'verdacht' document dreigt te worden.

Minister Axworthy heeft daarom een onderzoek gelast naar de 'zwakke plekken' bij de uitgifte van Canadese paspoorten. Hij wil ook meer weten over de kennelijke 'zwarte markt' die er voor zou bestaan. Israël had overigens in 1981 al eens beloofd om de Mossad geen Canadese paspoorten meer te laten gebruiken voor haar geheime acties.

Meer over