NieuwsSchietpartij in Canada

Canada geschokt door ergste moordpartij uit geschiedenis

De Canadese politie tast nog steeds in het duister over de motieven van een man die afgelopen weekeinde verkleed als politieagent zeker 18 mensen doodschoot in de oostelijke provincie Nova Scotia. Het is de ergste moordpartij die zich ooit in Canada heeft afgespeeld.

Medewerkers van de politie dragen een lichaam weg bij een benzinestation in Enfield in de Canadese provincie Nova Scotia. Vermoedelijk gaat het om de schutter die afgelopen weekeinde zeker 18 mensen doodschoot voordat hijzelf door de politie werd gedood. Beeld null
Medewerkers van de politie dragen een lichaam weg bij een benzinestation in Enfield in de Canadese provincie Nova Scotia. Vermoedelijk gaat het om de schutter die afgelopen weekeinde zeker 18 mensen doodschoot voordat hijzelf door de politie werd gedood.

De 51-jarige Gabriel Wortman begon het bloedbad zaterdagavond, toen hij in het Portapique, een dorp met ongeveer honderd inwoners, een aantal mensen doodschoot. De politie, die na meldingen van de schietpartij was uitgerukt, trof in en rond een huis meerdere lichamen aan. Ook bleken verscheidene huizen in brand gestoken. 

De bevolking werd gewaarschuwd binnen te blijven, terwijl de politie een zoektocht begon naar de schutter die in een namaak-politieauto rondreed. Pas na twaalf uur zoeken kwam de politie hem op het spoor bij de plaats Enfield, enkele tientallen kilometers verderop. Onderweg schoot hij een politieagente die hem probeerde tegen te houden dood. Uiteindelijk werd de schutter zelf bij een tankstation doodgeschoten tijdens een schotenwisseling met de politie.

 Het is nog steeds onduidelijk wat de man, die een kliniek voor tandprotheses dreef, bewoog. ‘Maar het feit dat hij zich vermomd had en in een omgebouwde politieauto reed, betekent dat hij zijn acties goed had voorbereid’, aldus Chris Leather, hoofd van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP).

Het lijkt er volgens de politie op dat hij zijn eerste slachtoffers kende, maar daarna lukraak nog een aantal andere mensen heeft doodgeschoten. Inwoners van Portapique, waar de schutter een vakantiehuis had, suggereerden dat het mogelijk om een geschil met een van zijn buren ging.

Naast de politieagente, die getrouwd was en twee kinderen had, schoot Wortman ook een verpleegster en twee onderwijzers dood. Stephen McNeil, de premier van de kustprovincie Nova Scotia, noemde het ‘een van de meest zinloze geweldsdaden in de geschiedenis van onze provincie’. Ook de Canadese premier Justin Trudeau sprak zijn afschuw af over de moordpartij.

Wapenbezit is normaal in Canada: wat betreft het aantal wapens per hoofd van de bevolking stond het land in 2018 op de vijfde plaats van de wereldranglijst. Toch zijn schietpartijen in Canada, in tegenstelling tot  het buurland de Verenigde Staten, zeldzaam. Het meest recente bloedbad was drie jaar geleden toen een man zes mensen doodschoot bij een islamitisch centrum in Quebec. De bloedigste schietpartij (tot afgelopen weekeinde) vond plaats in 1989, toen een gefrustreerde man een hogeschool in Montreal binnendrong en veertien vrouwen doodschoot, omdat ‘feministen’ hem dwars zouden hebben gezeten in zijn leven.

De regering-Trudeau is bezig met wetgeving om het wapenbezit meer aan banden te leggen, maar voorlopig mogen de Canadezen nog half-automatische geweren bezitten, mits ze een vergunning hebben. Daaronder vallen ook AR-15 geweren, die in de VS vaak worden gebruikt bij massale schietpartijen.

Mensen die de schutter kenden omschreven hem als een soms ietwat vreemde, maar verder vriendelijke man. Wel was hij bezeten van alles wat met de politie te maken had. Hij verzamelde allerlei politiespullen en had als hobby het opknappen van oude politiewagens die hij vervolgens verkocht.

Meer over