Campina wil belang in kaasmaker Wessanen 'zoetjes aan' uitbouwen

Campina Melkunie overweegt om haar belang in Wessanen op te voeren. Maar de coöperatie is niet uit op een vijandige overname....

Eind vorige week werd bekend dat Campina 5 procent van de aandelen van Wessanen in handen heeft. De coöperatie heeft in geen enkel ander Nederlands beursfonds een belang. Het gaat om een strategische zet, benadrukte Bijvoet. Campina wil niet als muurbloempje toekijken als de verhoudingen tussen de hoofdrolspelers in de zuivel verschuiven.

Campina en Wessanen staan respectievelijk nummer twee en drie in de top drie van nationale kaasmakers. Nummer eéén staat de coöperatie Friesland Coberco. Sinds Wessanen afscheid heeft genomen van Bols, zoekt Wessanen naar nieuwe (zuivel)partners. Gesprekken over een samenwerking tussen Wessanen en Friesland Coberco liepen onlangs stuk.

'We kunnen ons niet voorstellen dat Wessanen blijft zoals het nu is. En in de zuivelwereld is het eten of gegeten worden. Dus leek het ons verstandig om zoetjes aan een belang in Wessanen op te bouwen', aldus Bijvoet gisteren op een persconferentie over de jaarcijfers.

De afzet van Mona-toetjes steeg vorig jaar met maar liefst 10 procent. De Mona-fabriek in Woerden kan de vraag nauwelijks aan. Vandaar dat de coöperatie overweegt er een nieuwe toetjesfabriek bij te bouwen.

Tegelijkertijd versnelt Campina de sanering van de melkproductie. Naast de geplande sluiting van de melkfabriek in Hilversum gaat nog een grotere lokatie dicht. De krimp is nodig omdat de consumptie van melk onder druk staat, maar ook omdat de concurrentie toeneemt door de komst van een nieuwe, onafhankelijke melkfabriek in Lelystad van Farm Dairy.

De omzet van Campina steeg vorig jaar met 13,5 procent naar 7,7 miljard gulden. De vooruitzichten voor 1999 zijn uitstekend, want de melkprijs daalt. Een lage melkprijs betekent voor Campina goedkope grondstof. Die prijsdaling is niet of nauwelijks van invloed op de prijs van merkkaas of een Mona-toetje. Bijna éénderde van de omzet van Campina bestaat inmiddels uit dit soort merkartikelen met een hoge toegevoegde waarde.

Meer over