Update

Campagneteam Trump: beschuldigingen plagiaat Melania 'gewoonweg absurd'

Het campagneteam van Donald Trump noemt de beschuldigingen van plagiaat over de toespraak van Melania Trump - de vrouw van - 'gewoonweg absurd'. Paul Manafort, Trumps campagnemanager, zegt in een interview met CNN dat Melania 'woorden gebruikte die algemene woorden zijn'.

Redactie

Passages van de conventietoespraak van Melania gisterenavond in Cleveland bleken letterlijk overeen te komen met een toespraak Michelle Obama in 2008 op de democratische conventie. Maar dat Trump die woorden van Obama gejat zou hebben, deed Manafort af als een 'gekke' beschuldiging. Hij ziet in het hele voorval opnieuw een voorbeeld van hoe een vrouw die Hillary Clinton aanvalt wordt zwartgemaakt.

De plagiaatkwestie overspoelde onmiddellijk alle lof die Melania Trump kreeg toegezwaaid na haar toespraak. Amerikaanse media zetten de passages tegenover elkaar en dan blijken er frappante overeenkomsten. Zo blikt Melania met dezelfde woorden terug op haar jeugd als Michelle en somt zij in enkele gevallen morele waarden op met exact dezelfde woorden.

Onder meer de volgende passage is in 2008 uitgesproken door Michelle Obama, de vrouw van toen nog presidentskandidaat Barack Obama, en werd vannacht letterlijk herhaald door Melania Trump: 'Omdat we willen dat onze kinderen in dit land weten dat de enige limiet aan wat ze kunnen bereiken de kracht van hun dromen is en de bereidheid ervoor te werken.'

Melania verklaarde vooraf dat ze de speech 'met zo weinig mogelijk hulp' had geschreven. Een woordvoerder van de Trump-campagne wijt de overeenkomsten tussen de toespraken aan het team van speechschrijvers, dat misschien iets te veel 'geleende' tekst heeft gebruikt. Trump zei dinsdag echter tegen CNN dat niemand uit het speechteam ontslagen zal worden.

'First lady'
Melania Trump zette haar man Donald in haar toespraak neer als een sterke leider met een zachte kant. In een glanzend witte jurk, met een lieflijke glimlach om de mond presenteerde Melania Trump zich voor het eerst aan een groot publiek. Overigens voorafgegaan door haar man die het niet kon laten een popsterren-entree te maken, inclusief 'We are the champions' en een rookmachine. Donald Trump introduceerde zijn vrouw daarop kort als de nieuwe 'first lady'.

De aangewezen man
Toen zij het woord van haar man kreeg, keek ze minder schuw dan gewoonlijk. Ondanks haar zware accent las het in Slovenië geboren voormalige fotomodel overtuigend voor van de autocue. Melania Trump hield zich in interviews en publieke optredens tot nu toe op de vlakte als het over politiek ging. Maar op de conventie sprak ze over de moeizame voorverkiezingen, riep ze op tot eenheid en keek ze vooruit naar een mogelijk presidentschap voor haar man. 'Als je iemand wilt die het voor je opneemt en vecht voor je land, dan is hij de aangewezen man. Hij geeft nooit op en laat je nooit zitten. Hij is altijd al een geweldige leider geweest, nu zal hij dat voor jou zijn.'

'Simpele goedheid'
Melania Trump op het podium leek vooraf een gok - ze heeft weinig sprekerservaring- maar Donald Trump heeft de vrouwen in zijn gezin hard nodig in de strijd om de vrouwelijke kiezer, bij wie hij tot nu toe minder populair is. En dus sprak Melania Trump over de normen en waarden waarmee ze hun zoon opvoedt en over de zachte kant van haar man. Ze noemde de 'simpele goedheid van zijn hart die hij van God heeft gekregen'.

Na een roerige start eerder op de dag waarin onder luid geschreeuw de regels voor de conventie werden vastgelegd, hielden de Republikeinen in de nacht van maandag op dinsdag een show voor de televisiekijker. Daarin stond naast Melania Trump de nationale veiligheid centraal, getuige het thema van de avond: Make America Safe Again.

Lees ook

Wat was het nou? Een naïeve actie van Melania, die zelden sprekend in de publiciteit treedt, een fout van 'een team van schrijvers' of toch een pr-stunt van de Trump-caravaan?

null Beeld afp
Beeld afp

Benghazi
Geliefd onderwerp was de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi op 11 september 2012 waarbij onder anderen de ambassadeur om het leven kwam. Republikeinen hebben zich vastgebeten in Clintons betrokkenheid als toenmalige minister van Buitenlandse Zaken. Ze verwijten haar niet genoeg te hebben gedaan tijdens en na de aanval. Benghazi was de aanleiding voor het onderzoek naar Clinton waaruit bleek dat ze vanaf een privéaccount e-mails verstuurde.

Pat Smith, moeder van één van de omgekomen Amerikanen, hield op de conventie een emotioneel betoog. Ze haalde fel uit naar de Democratische genomineerde die volgens Smith in de gevangenis thuishoort. Die opmerking kreeg groot applaus van de zaal. 'Donald Trump is eerlijk. Hij is alles wat Hillary Clinton niet is', aldus Smith.

Tien dingen die je moet weten over de Republikeinse conventie

Pat Smith, moeder van Sean Smith, die omkwam bij de aanval op de ambassade in Benghazi. 'Hillary Clinton hoort in een gevangenispak.' Beeld afp
Pat Smith, moeder van Sean Smith, die omkwam bij de aanval op de ambassade in Benghazi. 'Hillary Clinton hoort in een gevangenispak.'Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Onderbroekenmodel

Ze was niet de enige die Clinton onderuit haalde. De Democraat was meermaals het mikpunt; ze zou het beleid van Obama voortzetten en is niet geschikt als leider van het land. Smith was ook niet de enige ouder die mocht spreken over haar overleden kind. Meerdere ouders vertelden op de conventie op het podium hoe hun kinderen werden vermoord door een immigrant.

Trump wist voor maandag ook een aantal celebrities te strikken, onder wie een onderbroekenmodel en een Happy Days-acteur. Televisiester Willie Robertson was de eerste spreker - hij werd bekend door Duck Dynasty, een reality-serie over een familie van eendenjagers. Robertson begon zijn speech met een gebed voor de slachtoffers en nabestaanden voor de schietpartij in Baton Rouge waar zondag drie agenten werden doodgeschoten. Daarna haalde hij uit naar de media die de Trump-trein hebben gemist, aldus Robertson. Hij gaf een verklaring waarom journalisten het succes van Trump niet zagen aankomen: 'Ze gaan niet om met gewone mensen zoals wij die jagen, vissen, bidden en gewoon werken voor hun geld.'

Brengt Donald Trump een fanclub op de been die meer behelst dan reality-sterren, tycoons en familieleden?, vraagt Volkskrant-correspondent Michael Persson zich af.

Willie Robertson, reality-ster van Duck Dynasty, mocht als eerste het podium op: 'Trump zal je altijd de waarheid vertellen.' Beeld afp
Willie Robertson, reality-ster van Duck Dynasty, mocht als eerste het podium op: 'Trump zal je altijd de waarheid vertellen.'Beeld afp
Meer over