Campagne tegen dure sportblessures

Sportblessures veroorzaken jaarlijks bijna 400 miljoen gulden aan medische kosten. De geblesseerde sporters zorgen daarnaast voor 374 miljoen gulden aan kosten door arbeidsverzuim....

ANP

NIJMEGEN

Die cijfers presenteerden NOCNSF en de stichting Consument en Veiligheid dinsdag in Nijmegen bij de start van de meerjarige campagne '3 Miljoen sporters halen de finish niet'. De campagne is bedoeld om individuele sporters, die niet georganiseerd zijn in een vereniging, bewust te laten worden van hun kansen op een aandoening.

Voetballers zorgen voor 800 duizend blessures per jaar. Op grote afstand volgen hockey, volleybal en zaalvoetbal met jaarlijks 190 duizend kwetsuren. De helft van de sporters loopt letsel aan enkel, knie of voet op. Eenderde krijgt een blessure aan de arm.

Van alle sporters komt 46 procent met een blessure bij de specialist terecht. De cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger, omdat veel sportverenigingen eigen artsen en fysiotherapeuten hebben, waardoor de cijfers van hun behandelingen niet geregistreerd staan. Dat meldde een woordvoerster van de stichting Consument en Veiligheid.

Om de nieuwe campagne te ondersteunen hebben 23 senioren dinsdag in Nijmegen afgesproken dat zij zonder blessures de eindstreep van de Nijmeegse Vierdaagse zullen halen. Wandelen staat op de achtste plaats bij de blessureveroorzakende sporten. Tijdens de Vierdaagse van 1997 verrichte de EHBO 12.000 behandelingen. Tien procent van de 37.000 deelnemers viel uit door een blessure. De groep senioren zal onder het wandelen aandacht vragen voor het voorkomen van blessures.

De campagne trekt het komende jaar het land door. Behalve bij de Vierdaagse komen ook een schaatstoertocht, de City-Pier-Cityloop in Den Haag, de Elfstedenfietstocht en de kampioenschappen Inline Skaten in 1999 aan de beurt. De organisatoren willen dat blessurepreventie deel uitmaakt van sportopleidingen en paramedisch onderricht.

Meer over