Camille Bidault-Waddington

Net nu niemand nog geld aan mode wil besteden is de bekende Franse styliste uitgekeken op tweedehands...

Over twee weken speelt Jarvis Cocker in Paradiso, Amsterdam. Wie weet ga ik erheen. Ooit heb ik Jarvis gesproken toen hij een nieuw album van Pulp in Amsterdam kwam promoten. Ik herinner me een hilarisch interview dat zo lang over wisselkoersen ging – het was de good old time van gulden, frank, mark en pond – dat we er allebei flauw van werden.

Met het verscheiden van Pulp verloor ik Cocker wat uit het oog, behalve dat hij regelmatig als model opdook in vooral Franse modebladen. Eh, Jarvis, de man met verdwaasde blik en uilenbril, als model? Inderdaad, en waarschijnlijk vooral dankzij zijn toenmalige vrouw, de toonaangevende Franse modestyliste Camille Bidault-Waddington. Met wie ik een prettig lang interview in een halfjaar oud nummer van het Zwitserse Das Magazin tegenkwam. Mevrouw Bidault-Waddington is zelf misschien geen popsterachtige beroemdheid, maar haar invloed is er niet minder groot om. Als stylist adviseert ze onder anderen ontwerper Marc Jacobs en de modehuizen Pucci en Chloé, en maakt ze modeseries voor talloze bladen.

Het boeiende aan de smaak van Bidault-Waddington is dat ze niet van zwart houdt, maar juist van kleur. Ze houdt van rokken en jurken. ‘En het maakt mij niet uit of een rok tot onder of boven de knie reikt; dat soort details doen er niet toe’, aldus de styliste. Je zou kunnen zeggen dat Bidault-Waddington juist níét de onder stylisten zo populaire Franse rockchick-look met leren leggings en motorjacks propageert.

Interessant in het interview is haar verklaring dat ze vintage kleding zat is. ‘Tweedehands; ik heb er ineens geen zin meer in.’ Ik ken dat gevoel, om na decennialang vlooienmarkten en rommelwinkels te hebben afgestruind ineens allergisch te worden voor die muffe dumpgeur en bloezende overhemden met te korte mouwen. Maar haar keuze lijkt gek genoeg haaks te staan op de trend in de westerse wereld. In Amerika draaien thrift stores momenteel met recordcijfers. De ene keten van rommelwinkels rapporteerde over het laatste kwartaal van vorig jaar 30 procent groei, volgens een andere overkoepelende organisatie was de omzet in februari 2009 7 procent hoger dan in februari vorig jaar. Ondertussen krijgen ze wel 10 procent minder goederen aangeleverd, want mensen danken hun afdankertjes minder snel af.

Tweedehands is volgens de cijfers van de markt het Nieuwe Winkelen, want in gewone winkels komt geen hond meer. (En in het kader van de Arnhem Mode Biënnale is er volgende maand in Arnhem zelfs een Mode Ruil Beurs voor gratis kleding: zie www.upperwarehouse.nl.) Dus: vintage ja of nee? Wat is nu de waarheid? Als het goed is, loopt een modestylist altijd een paar seizoenen op de massa vooruit, dus als Bidault-Waddington gelijk heeft, hebben we over een paar jaar weer allemaal genoeg geld voor, en zin in, echt nieuwe kleren.

Meer over