Cameron: Verenigd Koninkrijk mag niet uit elkaar vallen

Het Verenigd Koninkrijk mag niet uit elkaar vallen. Dat beklemtoonde de Britse premier David Cameron woensdag in het eerste parlementaire vragenuur sinds het Brexit-referendum. Volgens Cameron is het van het grootste belang dat de verschillende delen van het koninkrijk bij elkaar blijven.

David Cameron woensdag in het Lagerhuis. (AFP PHOTO / PRU) Beeld afp
David Cameron woensdag in het Lagerhuis. (AFP PHOTO / PRU)Beeld afp

Hoewel een meerderheid van de Britten vrijdag voor het verlaten van de EU stemde, waren de kiezers in Schotland en Noord-Ierland overtuigend voor het behoud van het Europese lidmaatschap. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wordt vandaag in Brussel ontvangen door voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Zij zal beklemtonen dat Schotland liever verder gaat met de EU dan met de Engelsen.

Enorm verdeeld

Niet alleen geografisch dreigt het Verenigd Koninkrijk uit elkaar te vallen, ook de twee grootste partijen van het land zijn intern enorm verdeeld. De Conservatieven van Cameron willen aan het einde van de zomer een nieuwe leider kiezen. Labourleider Jeremy Corbyn wordt er ondertussen door zijn fractie van beschuldigd dat hij nauwelijks moeite heeft gedaan om de naderende Brexit af te wenden. Labour ziet hem het liefst vertrekken, maar Corbyn blijft vooralsnog zitten waar hij zit. Ook Cameron vindt dat hij moet opstappen. 'In hemelsnaam man, stap op!', beet hij hem woensdag in het Lagerhuis toe.

Cameron zei woensdag verder dat er geen reden is om haast te maken met de procedures om uit de EU te treden. Volgens Britse media zei hij dit omdat er geen duidelijke exit-strategie is en omdat de (schadelijke) gevolgen ervan nog niet goed in kaart gebracht zijn. Wel heeft Cameron woensdag de 41-jarige Oliver Robbins, een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, benoemd tot 'chef Brexit'. Hij moet leiding gaan geven aan een speciale afdeling die gaat helpen onderhandelen met de Europese Unie over het opzeggen van het lidmaatschap.

null Beeld afp
Beeld afp

Meer Brexit

Lees het laatste nieuws rondom de Brexit in ons Brexitblog.

Meer over