Cameron onder druk persvrijheid in te perken

Premier David Cameron van Groot-Brittannië komt onder steeds grotere druk te staan om de Britse pers wettelijk aan banden te leggen.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De liberaal-democratische coalitiegenoot, de oppositie, bekende Britten en gedupeerden van de tabloidjournalistiek vinden dat hij de aanbevelingen van onderzoeksrechter Brian Leveson moet opvolgen. Intussen zijn twijfels gerezen over wat zich achter de coulissen van het onderzoek heeft afgespeeld.

Cameron is vastbesloten niet de geschiedenis in te gaan als de premier die, als eerste in 317 jaar, perswetgeving introduceert. Sowieso is de conservatief zuinig bij het invoeren van nieuwe wetten. Hij wordt gesteund door het merendeel van zijn partijgenoten.

Minister van Buitenlandse Zaken William Hague verklaarde dat het voor hem moeilijker wordt de Russen en Chinezen de les te lezen over de vrijheid van pers en meningsuiting, als zijn eigen regering de persvrijheid inperkt. De premier krijgt ook bijval van de dagbladen, inclusief de New York Times. Alleen de progressieve Guardian voelt wel voor wettelijke maatregelen.

Slachtoffers van de opdringerige roddeljournalisten, variërend van gewone burgers tot beroemdheden, hebben geen goed woord over voor de principiële weigering van de premier Levesons kernadvies te omarmen. In The Guardian zei Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling, donateur van Labour, zich verraden te voelen. De liberale vicepremier Nick Clegg is evenmin te spreken over Camerons koppige houding.

Zoals het er nu naar uitziet gaat een gelegenheidscoalitie van sociaaldemocraten, liberaaldemocraten en rebellerende conservatieven een eigen wetsvoorstel indienen om zelfregulering van de pers wettelijk te ondersteunen.

Inmiddels staat de onafhankelijkheid van Leveson zelf ter discussie. Eén van zijn adviseurs, pr-goeroe David Bell, is medeoprichter van de Media Standards Trust. Deze stichting heeft op haar beurt Hacked Off in het leven geroepen, acteur Hugh Grants campagnegroep, die lobbyt voor het muilkorven van de pers. Tevens is Bell trustee van het door Leveson de hemel in geprezen Bureau of Investigative Journalism. Dit collectief maakte de Newsnight-reportage waarin een conservatief Hogerhuislid ten onrechte van seksueel misbruik werd beschuldigd. Bell is ook betrokken bij een door Tony Blair opgericht genootschap, dat politici opleidt.

undefined

Meer over