Cameron en het gepensioneerde politiepaard dat hij toch bereed

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Een gepensioneerd politiepaard is de afgelopen dagen het symbool geworden voor de innige banden tussen de Murdochpers en de politie. Tijdens het Leveson-onderzoek naar het afluister- en omkoopschandaal kwam naar voren dat Rebekah Brooks, de topvrouw van News International, in 2008 paard Raisa in bruikleen had gekregen van het politiekorps. De voornaamste gebruiker blijkt nu premier David Cameron te zijn geweest.

Een lekker Brits schandaal kan niet zonder herkenningsteken. Zo groeide het eendenhuis van een Conservatief kamerlid enkele jaren geleden uit tot het symbool van de parlementaire bonnetjesaffaire, net zoals het zwembad van landgoed Cliveden begin jaren zestig de verbeelding tartte in het Profumoschandaal.

Horsegate begon met de operationele beslissing in 2008 om Raisa vervroegd te laten uittreden. Het dappere dier, vernoemd naar de vrouw van Michail Gorbatsjov, had genoeg rellen doorstaan.

Tijdens één van de vele onderonsjes met leidinggevenden van Scotland Yard opperde Brooks, voormalig hoofdredactrice van The Sun en oogappel van Rupert Murdoch, dat Raisa haar oude dag kon doorbrengen in de stallen van haar boerderij in Chipping Norton, een miljonairsenclave op het platteland van Oxfordshire. Haar man, Charlie Brooks, is een paardentrainer. En een oude studievriend van Cameron op Eton. De politie, tevreden over de lucratieve samenwerking met de schandaalkranten, vond het een uitmuntend idee.

Een klein jaar geleden dook het verhaal op dat Cameron regelmatig uit rijden ging met Brooks. Cameron behoorde tot de Chipping Nortonkliek, waar ook James Murdoch, pr-goeroe Matthew Freud en autogek Jeremy Clarkson deel van uitmaakten. De bron van het verhaal was nota bene News of the Worlds voormalige privédetective Paul McMullan, die na te zijn ontslagen z'n eigen bazen ging bespioneren. Dat deed hij in opdracht van Hugh Grant, voorman van de Hacked Off!-campagne, een belangengroepering die opkomt voor afgeluisterde celebrity's en gewone Engelsen.

In Westminster Village werd snel het verband gelegd tussen Raisa en de premier. Immers, een paard dat jarenlang voetbalhooligans, antiglobalisten en boze studenten om zich heen heeft gehad, zou prima geschikt zijn voor een onervaren en wat zenuwachtige berijder als Cameron. Na zich enkele dagen lachend te hebben verscholen achter de opmerking dat hij alleen interesse toont in het gokken op paarden, gaf de premier toe dat hij Raisa inderdaad had bereden. Hiermee was Horsegate compleet. Dit detail zei meer dan alle getuigenissen over geld- en nieuwsstromen tussen Murdochs journalisten en agenten die wel een fooi konden gebruiken.

Raisa keerde in 2010 terug naar de politiestallen. Kort daarop stierf het edele dier.

undefined

Meer over