Nieuws

Cameraman dood na extreemrechts geweld, demonstranten eisen vertrek premier Georgië

Duizenden demonstranten hebben zondagavond voor het parlementsgebouw in Tblisi het vertrek geëist van de minister-president van Georgië. Ze zijn woedend over de dood van cameraman Aleksandr Lasjkarava. Die stierf eerder op de dag, vermoedelijk aan verwondingen die hij had opgelopen tijdens een lhbti-protest in de hoofdstad.

Koen Haegens
Vertegenwoordigers van de media protesteren zondag in Tbilisi tegen de regering na de dood van cameraman Aleksandr Lasjkarava. Beeld REUTERS
Vertegenwoordigers van de media protesteren zondag in Tbilisi tegen de regering na de dood van cameraman Aleksandr Lasjkarava.Beeld REUTERS

De ‘Tbilisi mars voor waardigheid’ stond vorige week maandag gepland. Rechtse tegenstanders blokkeerden de belangrijkste straat in de hoofdstad, waarop de organisatie zich genoodzaakt zag het evenement af te gelasten. De aanwezige pers kreeg flessen en stokken naar zich toe gegooid.

Enkele tientallen rechtsextremisten zouden vervolgens de 37-jarige cameraman Lasjkarava in elkaar hebben geslagen. Hij liep ernstige botbreuken in het gezicht op. Donderdag mocht hij het ziekenhuis verlaten, maar zondag meldde de tv-zender waarvoor hij werkte, Pirveli, dat hij overleden was. Zijn moeder had hem thuis dood aangetroffen.

‘Premier verantwoordelijk’

De demonstranten houden Irakli Garibasjvili medeverantwoordelijk. De minister-president liet bij zijn aantreden, begin dit jaar, direct tientallen politici van de oppositie oppakken. Sindsdien verkeert het christelijk-orthodoxe land in de Kaukasus in een diepe politieke crisis.

De autoritair optredende Garibasjvili keerde zich ook tegen de Pride-mars. Die zou ‘onacceptabel zijn voor een groot deel van de samenleving’. Volgens de internationale persorganisatie Reporters Without Borders heeft de politie nagelaten de journalisten te beschermen tegen het rechtsextremistische geweld.

Onderzoek

De VS en de EU hebben de aanvallen op de media veroordeeld en roepen op de daders te berechten. Het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten een onderzoek naar de dood van Lasjkarava te zijn begonnen. De premier heeft diens familie en collega’s gecondoleerd. Hij repte op Facebook van een ‘ongelooflijke tragedie’.

Desondanks suggereerde hij eerder ook dat radicale krachten, aangestuurd door oud-president Michail Saakasjvili, achter het lhbti-protest zaten. Garibasjvili’s partij Georgische Droom is opgericht door Bidzina Ivanishvili. Deze extravagante miljardair, tevens enthousiast kunstverzamelaar, staat bekend als een vriend van grote buur Rusland.

Meer over