Camera's in ov Rotterdam herkennen gezichten

In de strijd tegen amokmakers in de tram begint het Rotterdamse vervoersbedrijf RET deze zomer een proef met gezichtsherkenning. In dertien trams van lijn 2 komen bij de ingangen speciale camera’s te hangen die in een fractie van een seconde het gelaat van elke instappende passagiers scannen.

De ‘smart camera’s’ moeten garanderen dat bij de tramchauffeur een stil alarm afgaat zodra iemand instapt die een ov-verbod opgelegd heeft gekregen. Diens foto en gelaatstrekken zijn vooraf ingevoerd in de software van de camera. Er zijn momenteel vijf personen in Rotterdam die vanwege zwartrijden of ander wangedrag in de tram een verbod hebben om te reizen met lijn 2.

'Het werkt'

‘We hebben het systeem hier met een aantal collega’s uitgeprobeerd en het werkt’, zegt Kenney Martins van de afdeling sociale veiligheid van de RET. ‘We hadden het gezicht van een aantal mensen ingescand en zodra zij binnenkwamen ging het alarm af. Het werkte ook als ze een petje op hadden. Bij de andere reizigers gebeurde er niks.’

Het is denkbaar dat de camera een goedwillende passagier ten onrechte aanwijst als iemand met een ov-verbod, erkent Martins. ‘Er zijn nu eenmaal veel mensen die op een ander lijken. Vandaar dat de conducteur altijd een tweede check moet uitvoeren.’ De conducteurs dragen foto’s bij zich van mensen met een ov-verbod.

Agenten

Bij twijfel of onenigheid komen er zo snel mogelijk veiligheidsmedewerkers van de RET of politieagenten bij. Zij hebben de bevoegdheid om een passagier naar zijn of haar identiteitsbewijs te vragen.

‘De camera’s zijn uitgerust met nachtview en daarom ook in staat om iemand in het donker te herkennen’, aldus Martins. Hij verwacht dat de speciale camera’s in de loop van augustus worden geïnstalleerd.

De proef op tramlijn 2, die door Rotterdam-Zuid slingert, duurt ongeveer een jaar. De RET krijgt 100 duizend euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken ter ondersteuning. Het reisverbod in het openbaar vervoer is volgens de RET op zich een goed middel om notoire overtreders en geweldplegers aan te pakken. Probleem is dat het verbod nu lastig te handhaven is.

Meer over