Cambuur schudt RKC van zich af

SC Cambuur heeft vrijdag een voorschot genomen op een langer verblijf in de eredivisie. De Friese club won voor eigen publiek met 3-2 van RKC Waalwijk en sloeg daarmee een gat van 7 punten met de Brabantse nummer 16 van de eredivisie. Over degradatie lijken ze zich in Leeuwarden zodoende geen zorgen meer te hoeven maken.

null Beeld anp
Beeld anp

Elvis Manu was de gevierde man bij de geel-blauwe formatie, met het winnende doelpunt in de 85e minuut. Met Bob Schepers op de plek van de geschorste rechtsbuiten Jody Lukoki begon de thuisclub bijzonder fel aan de confrontatie met RKC. Marcel Ritzmaier kreeg in de 3de minuut op zo'n 20 meter van het doel alle tijd en ruimte om eens lekker uit te halen, maar de Oostenrijkse huurling van PSV zag zijn schot een meter naast het doel van Arjan van Dijk vliegen.

De RKC-keeper wist even later met meer geluk dan wijsheid een inzet van Manu te keren. Van Dijk had onder de lat verrassend de voorkeur gekregen boven Jan Seda, de Tsjech die eerder dit seizoen heel wat punten pakte voor RKC. Trainer Erwin Koeman was de laatste weken echter niet tevreden over Seda en besloot daarom zijn keepers te wisselen. Van Dijk ging na een kwartier spelen niet vrijuit toen Schepers de bal vanaf 25 meter over hem heen schoot: 1-0.

Het was sowieso niet de wedstrijd van de keepers. Aan de andere kant ging Leonard Nienhuis in de 21e minuut gruwelijk in de fout. Nienhuis verslikte zich in de bal, waarna de jagende Damiano Schet het buitenkansje dankbaar benutte (1-1). Na die blunder van de Friese doelman was Cambuur even de kluts kwijt.

RKC was dichtbij de 1-2, maar Sander Duits had de pech dat zijn vrije trap via de vingertoppen van Nienhuis op de paal belandde. Enkele minuten voor rust nam Cambuur opnieuw de leiding, nadat Manu en Barto zich een weg door de Waalwijkse defensie hadden geknokt. Die laatste gaf uiteindelijk het laatste tikje: 2-1.

In de tweede helft ontspon zich een meeslepend voetbalgevecht, met kansen over en weer. Jean David Beauguel schoot RKC in de 66e minuut weer naast Cambuur, na een goede actie van Robert Braber. Het laatste woord was echter voor Manu, die scoorde na geblunder achterin bij RKC: 3-2.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over