Callenbach neemt afscheid met verlies tegen Zuid-Koreanen

Peter Callenbach nam zondag afscheid van de Nederlandse honkbalploeg op de mooiste plek ter wereld voor een pitcher. Op de heuvel van de Atlanta Braves in het Fulton County Stadion in Atlanta....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Lang hield de bijna 34-jarig werper van Pioniers het daar niet uit. Na twee innings en een man werd hij in het duel tegen Zuid-Korea vervangen door bondscoach Jan-Dick Leurs. Het stond toen 1-3. Veel beter verging het Nederland daarna niet. Het werd 3-11, de vierde nederlaag in vijf wedstrijden.

Dat betekende de definitieve uitschakeling voor een plaats bij de laatste vier. De resterende twee duels tegen Italië en de Verenigde Staten gaan om de eindklassering.

Tegen Zuid-Korea produceerde Nederland tien honkslagen. Linksvelder Marcel Kruyt sloeg drie uit drie, eerste honkman De Bruin twee uit vier, midvelder Balentina drie uit vier. Het trio kreeg te weinig steun van de rest van de slagploeg en scoorde slechts drie punten.

Zuid-Korea joeg de bal zestien keer voor een honkslag het veld in en scoorde daaruit elf punten, omdat vrijwel elke hitter in staat was de bal te raken. Bovendien was de pitching van Nederland andermaal buitengewoon zwak. 'Ik word eentonig', aldus Leurs, 'maar pitching is the name of the game. Dat was ons zwakke punt', aldus de teleurgestelde coach. 'Wij hadden niemand die de Zuid-Koreanen konden afstoppen. Ook Eelco Jansen niet, toch de beste werper van het afgelopen seizoen.'

Callenbach was de startende werper tegen de Zuid-Koreanen. Hij debuteerde in 1987 in het Nederlands team, was lid van de Olympische ploeg in Seoul 1988 en speelde mee in drie WK's en vijf EK's. In Atlanta stond hij in drie wedstrijden op de heuvel. Hij wierp in totaal 6 1/3 innings. Daarin kreeg hij vijf homeruns tegen plus zestien honkslagen.

Meer over