NieuwsTopvrouwen

Californië verplicht aanwezigheid vrouwen in raden van bestuur

Californië heeft als eerste Amerikaanse staat een wet aangenomen die beursgenoteerde ondernemingen verplicht om voor 2020 minimaal één vrouw in de raad van bestuur te hebben.

Redactie
De gouverneur van Californië Jerry Brown. Beeld AP
De gouverneur van Californië Jerry Brown.Beeld AP

In de wet die gouverneur Jerry Brown zondag tekende staat verder dat grote bedrijven met vijf of zes bestuurders in 2021 twee, respectievelijk drie topvrouwen moeten hebben. Op dit moment heeft een kwart van de bedrijven in Californië geen enkele vrouw in de raad van bestuur.

Honderden bedrijven die gevestigd zijn in Californië vallen onder de nieuwe wet. Als zij deze niet naleven, kunnen ze een boete van 100 duizend dollar krijgen voor een eerste overtreding. Als ze daarna weer de fout ingaan, kunnen de volgende boetes oplopen tot 300 duizend dollar.

Vraagtekens

Brown geeft toe dat er vraagtekens zijn geplaatst bij de nieuwe wet, 'maar de recente gebeurtenissen in Washington maken duidelijk dat velen de boodschap nog altijd niet begrepen hebben'. Hiermee verwees de gouverneur naar de hoorzitting van Brett Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof, eerder deze week. Kavanaugh wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten.

Nederland kent geen vrouwenquotum voor bedrijven, al staat er wel in het Burgerlijk Wetboek dat vennootschappen moeten streven naar minimaal 30 procent aan vrouwelijke bestuurders en commissarissen.

Meer over