Buzz Aldrin helpt Nederlands ruimtebedrijf

De Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, gaat het Nederlandse ruimtevaartbedrijf SXC helpen. Aldrin wordt lid van de raad van advies. Dat heeft de onderneming donderdag bekendgemaakt. SXC (Space Expedition Corporation) wil over ruim een jaar zijn eerste commerciële ruimtevluchten uitvoeren vanaf Curaçao.

'Onze techneuten hebben verstand van techniek, maar ze zijn nooit in de ruimte geweest. Aldrin is de enige bij ons die daar iets over kan vertellen', legt een woordvoerster van het bedrijf uit. Het is de bedoeling dat Aldrin maandelijks gaat overleggen met de andere adviseurs, Peter Hartman van Air France-KLM en generaal b.d. Dick Berlijn. Daarvoor komt Aldrin in september waarschijnlijk naar Nederland.

Aldrin krijgt geen salaris voor zijn adviezen, maar SXC sluit niet uit dat de 83-jarige Amerikaan mee naar de ruimte mag. In dat geval zou Aldrin de oudste mens ooit in een baan rond de aarde worden.

Ongeveer 250 mensen hebben een kaartje voor een ruimtereis gekocht, zegt SXC. De tickets kosten ruim 70.000 euro per stuk. Voor de vluchten laat SXC een nieuw ruimtevaartuig ontwikkelen, de Lynx. Het toestel moet in de loop van 2014 worden opgeleverd. Als de proefvluchten goed gaan, kan eind 2014 of begin 2015 de eerste klant naar de ruimte, hoopt het Nederlandse bedrijf.

Aldrin zette in de nacht van 20 op 21 juli 1969 voet op de maan, kort na collega Neil Armstrong. In november 1966 was Aldrin ook al in de ruimte. Toen maakte hij als zesde mens ooit een ruimtewandeling.

Meer over