Buurt dreigt met rechter bij ruzie heroïnepost

De informatieavond voor buurtbewoners van de zuidelijke binnenstad in Utrecht over een gratis-heroïnepost is maandagavond uitgelopen op een scheldkannonade. De opmerking van GroenLinks-wethouder J....

De buurtbewoners protesteerden tegen het gebrek aan inspraak. Vorige week dinsdag namen B en W het definitieve besluit de heroïnepost in de Lange Smeestraat te vestigen, zonder de buurt daarover tijdig in te lichten.

Van Leijenhorst had gisteravond een extra informatieavond gepland om uitleg te verschaffen over het experiment dat de gemeente in samenwerking met de GG & GD gaat uitvoeren. De aanwezige buurtbewoners waren echter totaal niet geïnteresseerd in de opzet van het project. 'Zover zal het toch nooit komen.' Zij wilden alleen weten welke mogelijkheden zij hebben om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit.

Van Leijenhorst zei na afloop van de avond bij zijn besluit te blijven.

In Den Haag moeten verslaafden die gaan meedoen aan het experiment met het verstrekken van gratis heroïne, voor hun dagelijkse porties naar het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Rosenburg in het westen van de stad. Dat heeft de Haagse wethouder J. Klijnsma maandag in een huis aan huis verspreide brief aan 2200 buurtbewoners van het psychiatrisch ziekenhuis laten weten.

Klijnsma zei gisteren bewust niet te hebben gekozen voor een locatie in de centrumwijken Schilderswijk of Transvaal om deze stadsdelen niet met nog meer problemen op te zadelen. Veel verslaafden wonen in de Schilderswijk of Transvaal. Deze stadsdelen hebben ook nog te maken met prostitutie en veel criminaliteit.

Volgens de wethouder zijn er in Houtwijk, waar de heroïneproef gehouden zal worden, geen strubbelingen bekend met de patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis. Op Rosenburg is al een afdeling verslavingszorg. Daar gaan verslaafden naar toe die ook psychiatrische problemen hebben.

De Haagse wethouder zei gisteren dat de bewoners van Houtwijk goed moeten weten dat over de locatie waar de gratis heroïne vanaf oktober dit jaar wordt verstrekt, niet valt te onderhandelen. 'Donderdagavond is er een informatieavond voor de hele buurt. Maar ik zeg heel duidelijk: het is niet het begin van een inspraaktraject. Er is ook geen alternatieve locatie.' Volgens de wethouder blijkt uit de ervaring met de methadonbus en andere vormen van verslavingszorg dat het met de gevreesde overlast meevalt.

Aan de proef met de verstrekking van gratis heroïne zullen in Den Haag honderd verslaafden meedoen. Dagelijks zullen maximaal vijftig verslaafden twee tot drie keer naar Rosenburg komen. De proef duurt anderhalf jaar en is onderdeel van een landelijk experiment. In Amsterdam en Rotterdam loopt het experiment al.

Het is de bedoeling dat ook Groningen en Heerlen/Maastricht zullen meedoen aan het experiment. Na afloop moeten kabinet en Tweede Kamer beslissen of het verstrekken van gratis heroïne aan verslaafden gunstig is voor hun gezondheid en sociaal functioneren.

Meer over