NieuwsVoorverkiezingen Democraten

Buttigieg wint voorverkiezingen Iowa

Pete Buttigieg heeft de eerste voorverkiezingen bij de Democraten voor het Amerikaanse presidentschap nipt gewonnen van senator Bernie Sanders. Dat heeft de Democratische Partij in Iowa bekendgemaakt.

Presidentskandidaat Pete Buttigieg, die verrassend de eerste voorverkiezing van de Democraten won. Beeld AFP
Presidentskandidaat Pete Buttigieg, die verrassend de eerste voorverkiezing van de Democraten won.Beeld AFP

Buttigieg kreeg 26,2 procent van de stemmen en Sanders werd gesteund door 26,1 procent van de Democraten in Iowa. Elizabeth Warren kreeg 18 procent en Joe Biden, de grote favoriet om de Democratische kandidaat te worden, eindigde op 15,8 procent.

‘Dit is een geweldig moment voor de beweging die we hebben opgebouwd’, reageerde Buttigieg bij nieuwszender CNN. De voormalig burgemeester van South Bend hoorde het nieuws live in de uitzending van CNN, terwijl hij in New Hampshire deelnam aan een verkiezingsprogramma.

Het tellen van de stemmen van de voorverkiezing, die maandag werd gehouden, duurde langer dan gebruikelijk door technische problemen met een app. De top van de Democratische Partij wil dat de stemmen opnieuw worden geteld. Sanders zelf denkt daar anders over. ‘Volgens mij hebben we wel genoeg gehad van Iowa’, zei hij tegen CNN.

Buttigieg zegt dat alles moet worden gedaan om de echte uitslag te krijgen. ‘Maar ik ga daar niet over. Of de stemmen moeten worden herteld, is aan de partij.’

Meer over