Butenlandse voetballers in de Nederlandse competitie

Wit-Russen bij NEC, Zuid-Afrikanen bij Heracles, Polen bij Feyenoord, Belgen bij Eindhoven, Denen bij Heerenveen, op de Nederlandse voetbalvelden is komend seizoen een record-aantal buitenlandse spelers te zien....

In vroeger jaren raakte de supporter al op voorhand in vervoering als zijn club een buitenlander had aangetrokken. Een speler van elders, dat moest een geweldenaar zijn. Die magie is weg, zeker nu na het arrest-Bosman en de afschaffing van het transfersysteem de inzetbaarheid van buitenlandse spelers is verruimd.

Clubs mogen net zoveel buitenlanders opstellen als ze willen, mits ze afkomstig zijn uit een land dat is aangesloten bij de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (Finland, Liechtenstein, Noorwegen en San Marino).

De gevolgen van het arrest-Bosman worden meer en meer zichtbaar. De mobiliteit van spelers is toegenomen en vaker dan ooit tevoren moesten de clubs de laatste maanden met hun werknemers onderhandelen over een (verbeterd) contract.

Om een onmiddellijke of dreigende leegloop te voorkomen, trachten de clubs de spelers met langlopende contracten langer aan zich te binden. De spelersvakbond VVCS probeerde deze zomer zo'n 250 spelers en clubs nader tot elkaar te brengen. In twintig procent van de gevallen betrof het een overgang naar een nieuwe club. De VVCS heeft zo'n 760 leden. Een jaar geleden werd de hulp van de bond ongeveer 130 maal ingeroepen.

De salarissen zijn explosief gestegen. Nu de kandidaat-kopers geen transfervergoeding meer hoeven te betalen, bedingen (en krijgen) de voetballers hogere salarissen. In de eredivisie werd vorig seizoen gemiddeld 150 duizend gulden verdiend. Dit seizoen ontvangt een speler gemiddeld ruim 200 duizend gulden.

De verwachting dat veel Nederlandse spelers naar het buitenland zouden vertrekken, is vooralsnog niet bewaarheid. De Nederlandse clubs zijn rijker geworden, een gevolg van het tv-contract met Sport 7, en besteden die meer-opbrengsten aan de salarispost.

Ondertussen teelt de illegaliteit welig. Voorzitter Van Seggelen van de spelersvakbond VVCS schat dat ruim vijftig mensen zich zonder licentie schuldig maken aan bemiddeling. Dat kunnen professionals zijn, maar ook een buurman of een familielid.

De officiële spelersmakelaar Ton van Dalen (51) werkt samen met Bob Maaskant en Henk van Ginkel in World Soccer Consult. Het is één van de vijf Nederlandse bureaus met een licentie van de wereldvoetbalbond FIFA. Over de gevolgen van het arrest-Bosman zegt hij. 'Over twee jaar is alles weer genormaliseerd.'

De Belgische onderwijzer Kurt Thysbaert (24, ex-SK Diest) speelt komend seizoen bij eerste divisie-club Eindhoven, samen met twee landgenoten. 'Nederland heeft België ingehaald. Er zijn sponsors, er is geld en ze betalen hier goed.'

De Tsjechische international Tomas Galásek (23, ex-Banik Ostrava) is er allerminst zeker van dat hij in Nederland mag blijven, maar droomt niettemin van een glanzende carrière: 'Eerst Willem II, dan de top.'

Meer over