Busstaking wordt mogelijk in meer regio's voortgezet

Buschauffeurs van het streekvervoer hebben vrijdag in en rond Amsterdam het werk een aantal uren neergelegd. Tientallen bussen bleven in de garage staan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De bonden hebben begrip voor de actie, maar kunnen die officieel nog niet steunen. Zij moeten eerst overleggen met hun achterban. Bestuurder D. Ketting van FNV Bondgenoten denkt dat de leden zullen oproepen tot staking. Woensdag overlegt de bond met de sectorraad. Ketting verwacht dat die een ultimatum zal stellen.

Werkgever Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN), die vrijwel al het streekvervoer in Nederland bestiert, heeft een woensdag een eindbod op tafel gelegd waarmee de bonden het allerminst eens zijn. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,75 procent. VSN wil, naar eigen zeggen, niet verder gaan dan 3,6 procent.

Volgens de bonden geldt die verhoging niet voor de toeslagen, waardoor het bod slechts 3,2 procent bedraagt. VSN stelt daar tegenover dat Goede Vrijdag en 5 mei vrije dagen blijven.

Een ander belangrijk geschilpunt betreft de overgang van de VUT-regeling naar een vorm van prepensioen. De situatie bij VSN wordt gecompliceerd door de grote reorganisatie waarin het bedrijf is gewikkeld. Wegens de komst van concurrentie in het streekvervoer wordt VSN opgesplitst in drie onderdelen.

Meer over